Ove godine nema upisa medicinara. Nema im ko predavati

HomeSanski MostLokalne teme

Ove godine nema upisa medicinara. Nema im ko predavati

Otklonjeni problemi za početak praktične nastave za učenike Srednje medicinske škole

Sve tri sanske srednje škole napravile su plan upisa učenika za narednu školsku godinu, a uskoro se može očekivati i da Kantonalno ministarstvo obrazovanja raspiše konkurs, kako bi i zvanično počeo upis u školsku 2021/2022 godinu.

Mješovita srednja škole, koja inače i upisuje najveći broj učenika, ove godine planira upisati osam odjeljenja koja broje po 20 učenika, među kojima su četiri tehnička i četiri odjeljenja trogodišnjih zanimanja.

U narednoj školskoj godini od četverogodišnjih planirana su zanimanja: ekonomski tehničar, tehničar programer CNC mašina, elektrotehničar i saobraćajni tehničar. Kod srednjih stručnih zanimanja planiran je upis električara, CNC operatera, konobara i frizera.

U ovoj obrazovnoj ustanovi zbog deficita u nastavnom kadru, ove godine neće biti medicinskog smjera. Inače, zanimanje medicinskog tehničara posljednjih je godina bilo jedno od najatraktivnijih, za koje je vladalo veliko interesovanje, međutim zbog konstantnog problema koji se ogleda u nedostatku doktora medicine koji bi predavali stručne predmete, primorani su ove godine na ovakav potez.

Samo u posljednje vrijeme ovu obrazovnu ustanovu su napustila četiri doktora. Završeni osnovci sa područja naše općine ovih dana odlučuju o svom daljem opredjeljenju i školavanju, tako da se pred većinu njih postavlja dilema oko izbora zanimanja, odnosno nastavka naobrazbe u okviru odgovarajuće obrazovne ustanove.

Oni koji žele nastaviti školovanje na području općine Sanski Most, imaju mogućnost upisa u tri srednjoškolske ustanove, među kojima se kao jedna od opcija izdvaja i Mješovita srednja škola, koja ove godine planira upisati 160 učenika u osam odjeljenja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0