instant fap
NaslovnicaMagazin

Ovih pet kuhinjskih predmeta trebali bismo redovno mijenjati, imate li ih u svom domu?

Ovih pet kuhinjskih predmeta trebali bismo redovno mijenjati, imate li ih u svom domu?

Većina nam neće biti udar na kućni budžet, no jedna bi nas itekako mogla “udariti” po novčaniku ako je ne čistimo redovno.
 
Hrana koja se priprema za kuhanje često dolazi u dodir s daskom za rezanje i noževima, no mnogi ne znaju da ovi kuhinjski alati skrivaju moguću opasnost, odnosno izvor zaraze ili bolesti, koja golom oku nije vidljiva.

Prema mišljenju stručnjaka, prije svega američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u svakom su kućanstvu, ali prije svega u kuhinji – ključni koraci čišćenje i dezinfekcija!

Spužvice za pranje posuđa

Iako nam spužvice pomažu očistiti posuđe i olakšavaju čišćenje kuhinjskih pomagala, ploha i uređaja, nužno ih je redovito mijenjati. U njima je, naime, pravi rasadnik bakterija što sami možete primijetiti po (neugodnom) mirisu koji se brzo iz njih počinje širiti.

Za to je kriva njihova porozna struktura, česta izloženost vodi i onečišćenjima. No, nisu spužvice, jedine, isto vrijedi i za čarobne krpe, odnosno krpe za čišćenje od mikrofibre koje često koristimo u kuhinji.

Kuhinjske krpe

Ako ih redovito ne iskuhavate, već ih perete u mašini s ostalim rubljem, tada kuhinjske krpe smatrajte potrošnom robom koju ćete također zamijeniti kada promijene boju, strukturu i miris.

Jednostavno, ako se dobro ne operu na visokoj temperaturi bez omekšivača, ne možete garantirati da je dobro i poželjno takvim krpama prelaziti preko čistih tanjura prije serviranja hrane ili njima polirati pribor za jelo i posuđe kojima ćete kuhati.

Šta god rezali na kuhinjskoj dasci – meso, ribu, voće, povrće, kolač ili običan hljeb, neizbježno je da će nož kojim to činite na njoj ostaviti trag, odnosno brazdu.

U tim se oštećenjima nakupljaju bakterije koje je kasnije teško detaljno očistiti pa primijenite savjet iz profesionalnih kuhinja – zamijenite daske za rezanje barem jedanput godišnje.

Posude za led

Dok ih ljeti redovno koristimo, u hladnijim mjesecima većina nas u potpunosti zaboravi na kalupe za led, pa stoje prazni ili puni u zamrzivaču mjesecima, što nije dobro. Dakle, ako ih ne mislite koristiti, potopite ih u vrućoj vodi sa sapunicom, pa dobro operite i posušite, a onda spremite na suho. Ako ih, pak, redovito koristite, čim osjetite da čudno mirišu (ili kalup za led ili led u čaši), zamijenite ih novim kalupom. Ipak je riječ o plastici na koju, sigurno znate, utiče niska temperatura pa s vremenom popucaju i promijene boju, ali i upijaju miris iz zamrzivača koji onda prenose i na led.

Drvene kuhače, pribor i posuđe

Iako vam je to vjerovatno poznato, drvene kuhače, pribor i posude porozne su i imaju određeni rok trajanja. I sami znate kako su, kad ih kupimo lijepe ujednačene boje, a nakon određenog vremena potamne, jer su u sebe upili po malo od svega što smo s njima miješali ili u njima servirali.

Također, i miris im se nakon određenog vremena promijeni, pa mirišu po užeglom ulju. Kad se to dogodi, bacite ih i zamijenite novim.

Aparat za kafu

Iako je riječ o aparatu koji nije jednostavno samo tako zamijeniti, jer ipak košta nešto više nego kuhinjska kuhača ili krpa, ako ga redovito ne čistite, napravit ćete si dodatan trošak. Stoga, slijedite upute proizvođača i redovito ga čistite! To ne znači da ga samo prebrišete s vanjske strane, već i da operete posudu za vodu, kao i da na preporučljiv način operete i mašinu (s posebnom tekućinom, octom ili limunovim sokom). Samo tako ćete biti sigurni da ste osim kamenca iz posude i aparata uklonili i moguću plijesan, koja nikako nije dobra za naše zdravlje, pše Jutarnji.hr.

KOMENTARI