instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ovo su europske zemlje koje su u najvećem riziku od velikih zemljotresa: Je li BiH u ‘crvenoj zoni’?

Ovo su europske zemlje koje su u najvećem riziku od velikih zemljotresa: Je li BiH u ‘crvenoj zoni’?

Istraživači iz projekta SHARE finansiranog od strane Evropske unije prikazali su na mapi koje države su najpogodnije za zemljotres. Kako mapa pokazuje to su upravo Grčka, Italija, Bugarska, Rumunija, Turska i države Balkana.

“Evropa ima dugu historiju razarajućih zemljotresa. Svi se sjećamo potresa u Izimitu (Turska) 1999. godine, kao i u Lakuili (Italija) 2009. godine”, rekao je profesor Domenico Giardini, koordinator SHARE projekta.

U Izmitu, jak zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale odnio je preko 300 života i potpuno razorio grad.

Kako bi stvorili mapu, istraživači su kombinovali podatke o preko 30.000 zemljotresa širom Evrope. Uslov je bio da su magnitude tih zemljotresa veće ili bar jednake 3,5 stepeni Richterove skale, da su se zemljotresi desili od 1000. godine na ovamo, kao i da su prouzrokovali ogromnu štetu.

Kako bi sakupili podatke koristili su one dostupne na AHEAD interaktivnoj mapi zemljotresa u Evropi.

Onda su uporedili podatke sa više od 1.100 aktivnih rasjeda u Evropi koji zajedno imaju dužinu od 64.000 kilometara.

Evropska seizmiološka hazardna mapa prikazuje očekivano kretanje zemlje il pak mogućnost od 10 posto da se ono premaši u 50 godina. Plava indicira da u pitanju regija sa niskim hazardom, žuta i narandžasta da su u pitanju regije sa srednjim nivoom hazarda, dok crvena pokazuje visoku prisutnost hazarda u određenim regijama.

Sve informacije su prikazane na mapi koja pokazuje debelu ljubičastu zonu a koja se odnosi na južnoistočni dio Evrope gdje su zemljotresi češći i gdje uzrokuju više štete za društvo. Ove regije imaju 10 posto veću šansu da u narednih 50 godina osjete potres.

“Ovakva mapa značit će graditeljima različitih zgrada u infrastruktura, pogotovo katedrala, nebodera i mostova”, rekao je dr Arthur Pinto, glavni u Evropskoj laboratoriji za strukturalne procene.

Međutim, mapa pokazuje i epicente zemljotresa blizu Brisela, Lisabona, Budimpešte i Pirineja.

Epicentri kod Brisela, Lisabona i Budimpešte istaknuti su zbog zemljotresa koji su se desili, dok epicentar koji vidimo oko zapadnih Pirineja je zbog same geološke pozicije planina, navedeno je u projektu.

“Seizmički hazard nije samo izračunavanje vjerovatnoće da će se neki događaj desiti negdje u Evropi u određenom vremenskom periodu”, rekao je prof. Giardini.

“U našem projektu, seizmički rizik se odnosi na vjerovatnoću oštećenja i gubitaka koje seizmički događaji mogu izazvati u društvu”, rekao je on.

“Umjereni zemljotres u gusto naseljenom dijelu Evrope, ili u oblasti u kojoj se nalaze krhke infrastrukture, poput gasovoda, može doneti mnogo štete”, rekao je.

Ovo je detaljnije ispitao projektu SINER-G koji finansira EU, a koji je razvio softverski alat za analizu ranjivosti i razradu društvenih i ekonomskih uticaja zemljotresa u određenim urbanim oblastima, kao što je luka Solun u Grčkoj, do kraja 2013.

Ovo je važno i za geologe, seizmologe i inženjere koji su dio projekta STREST jer je omogućio zajednički način procene rizika za kritične infrastrukture i identifikaciju zgrada i infrastruktura koje, ukoliko bi bile oštećene tokom zemljotresa, imale bi najveći uticaj na društvo.

KOMENTARI