OZBILJNA SITUACIJA Građani pozvani na poštivanje mjera

Homeinmedia danas

OZBILJNA SITUACIJA Građani pozvani na poštivanje mjera

Opet raste broj zaraženih u BiH: Dvoje umrlo, 31 novi slučaj u RS-u!

Na području Općine Sanski Most trenutno je aktivno 15 slučajeva oboljelih od virusa korona, od čega je sedam osoba smješteno na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću, saznajemo iz Općinske inspekcije.

U ovome trenutku najkritičnija situacija je s klasterom hemodijaliznih pacijenata iz Sanskog Mosta koji su kolektivno putovali na zdravstvene tretmane u Opštu bolnicu Prijedor.

Radi se o pacijentima iz rizične grupe među kojima se, nažalost, infekcija proširila. Ministrica zdravstva u Vladi USK, Nermina Ćemalović, kaže kako je trenutno na Infektivnom odjelu u Bihaću najveći broj hospitaliziranih pacijenata i da ih ima ukupno 11, a od toga je 7 hemodijaliznih pacijenata iz Sanskog Mosta.

„Moram reći, što nam je jako žao, da imamo još jednog preminulog pacijenta iz Sanskog Mosta koji je ležao na Infektivnom odjelu i to je već drugi slučaj preminulog hemodijaliznig pacijenta iz tog grada.

Također bih spomenula da je još jedan takav pacijent preminuo, ali od srčanog oboljenja i on je bio negativan na kovid.

Ovo što nam se dogodilo u Sanskom Mostu nije nimalo ohrabrujuće, a to je da od 12 hemodijaliznih pacijenata iz Sanskog Mosta imamo tri preminula“, istakla je Ćemalovićeva.

Inače, kada je riječ o novim slučajevima u Sanskom Mostu, jučer je pristigla potvrda iz Sarajeva da je još jedno lice zaraženo virusom korona. Kada je riječ o inficiranim osobama koje se nalaze u kućnoj izolaciji, svi oni su sa blažim simptomima bolesti.

Epidemiološka situacija u Unsko sanskom kantonu i Sanskom Most je veoma složena i epidemiolozi upozoravaju da će razvoj situacije ovisiti od toga kako se ponašamo i poštujemo higijensko zdravstvene mjere zaštite.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0