instant fap

Palestinski nogometaš odbio poziv Barcelone

Palestinski nogometaš Mahmoud al Sarsak (25) odbio je poziv Barcelone da bude gost na predstojećem El Clasicu, utakmici protiv Real Madrida u 7. kolu Primere.

Nastavak je to priče koja je počela nakon što je Barcelona poklonila počasnu ulaznicu izraelskom vojniku Giladu Schalitu kojeg je palestinska vojska držala u zarobljeništvu od juna 2006. do oktobra prošle godine. Palestinska politička organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, na to je odgovorila odlukom o medijskom bojkotu Barcelone.

Kako bi popravili štetu, u katalonskom divu su odlučili na dvoboj protiv Reala pozvati i Al Sarsaka koji je u julu pušten iz izraelskog zarobljeništva u kojem je bio od 2009. godine. Uhapšen je na putu za Zapadnu Obalu gdje je trebao igrati za ekipu Balate. Posljednja 92 dana u zarobljeništvu proveo je štrajkajući glađu.

“Pozvali su me na utakmicu samo kako bi ublažili pritisak navijača nakon pozivanja Gilada Shalita. Ne mogu se na taj način izjednačavati žrtve i agresori”, poručio je Al Sarsak.

“Velika je razlika u zarobljavanju vojnika u uniformi koji nosi pušku i ubija nevine te nogometaša koji ide igrati utakmicu. Barcelona je pozivom Shalitu pokazala da preferira izraelskog vojnika koji je sudjelovao u ubijanju nevinih Palestinaca. Klub je time ignorisao milione svojih obožavatelja u Palestini i ostatku arapskog svijeta”, dodao je Al Sarsak.

Zaključio je da bi u budućnosti mogao prihvatiti poziv Barcelone, ali samo ako ne bude izjednačen sa Shalitom ili nekim drugim izraelskim vojnikom.

KOMENTARI