instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Papa govorio o skandalu Vatileaks, tužan zbog izdaje

Papa govorio o skandalu Vatileaks, tužan zbog izdaje

Papa Benedict XVI izjavio je danas da je tužan povodom otkrića da ga je njegov batler izdao i odavao povjerljive dokumente medijima, ali da je zahvalan pomoćnicima koji vjerno obavljaju svoje dužnosti.”Događaji iz posljednjih nekoliko dana u vezi sa administracijom i mojim saradnicima unijeli su mi tugu u srce.

Želim da potvrdim svoje povjerenje u svoje najbliže saradnike i ohrabrim njih i sve one koji mi svakog dana, uz lojalnost i žrtvovanje, pomažu u obavljanju dužnosti”, rekao je papa, prenose agencije.

Italijanski mediji opširno izvještavaju o papinom batleru Paolu Gabrieleu, koji je uhapšen prošle sedmice nakon što su vatikanski istražitelji otkrili papine dokumente u njegovom stanu.

On je i dalje u pritvoru i obećao je da će potpuno sarađivati sa istražiteljima, prenio je AP.

Mediji prenose da je moguća da su u ovu aferu umiješani i neki kardinali i da se očekuju njihove ostavke. U izvještajima se pominju detalji koji nisu bili poznati ni Gabrieleovim advokatima.

Ovaj skandal predstavlja jedno od najvećih kršenja povjerenja i sigurnosnih procedura u Vatikanu u skorijoj istoriji, pošto je značajan broj papinih ličnih i povjerljivih dokumenata stigao do novinara.

Vatikan je osudio odavanje informacija kao kriminalno i nemoralno djelo i otvorio tri paralelne istrage o odgovornim osobama.

Malo ljudi vjeruje da je Gabriele radio sam, a njegovo obećanje da će sarađivati sa istražiteljima podstaklo je spekulacije o dodatnim hapšenjima.