instant fap

Pazite se ujeda krpelja

U ambulantama Doma zdravlja Sanski Most ovih dana povećan je broj pacijenata sa ujedima krpelja, jer njih u prirodi najviše ima tokom ljetnih  mjeseci i tada su najaktivniji.

Kako nas je informisao direktor ove zdravstvene ustanove, dr. Hajrudin Bošković, u posljednjih 10 dana evidentirano je 14 slučajeva od ujeda krpelja. On ističe, da nije bilo težih posljedica, svi su pacijenti na vrijeme zbrinuti, te uz određenu terapiju vraćeni na kućno liječenje.
„Ako se dogodi ujed, osobi se savjetuje da se javi ljekaru kako bi se krpelj u cjelosti odstranio, jer u protivnom mogu da nastanu komplikacije. Problem je ako u koži ostanu glava i rilca krpelja“,  rekao je dr. Bošković. On preporučuje povećan oprez prilikom boravka na livadama, travnatim terenima, šumarcima, nošenje odgovarajuće odjeće i obuće, te zaštitu kože sredstvima koja štite od ugriza i uboda krpelja i drugih otrovnih životinja.
„Poslije boravka u vanjskoj sredini potreban je detaljan pregled tijela, da se ustanovi eventualno ujed krpelja. Također, ujed krpelja zaraženog borelijom može da izazove lajmsku groznicu, od koje nastaje crvenilo kože, a može biti praćena glavoboljom, vrtoglavicom i bolovima u zglobovima. Takođe, ispuštajući svoj neurotoksin u krv čovjeka, krpelj može da uzrokuje zapaljenje moždanih ovojnica i nerava, mada takvih slučajeva nije bilo u našem Domu zdravlja, naglasio je dr. Bošković.
Krpelji napadaju tokom cijele godine, ali su u proljeće najagresivniji, jer se razmnožavaju, ali su aktivni i tokom ljetnih mjeseci.  Iako se ne dešavaju često, od ujeda krpelja mogu da nastanu i ozbiljne komplikacije. Ovo je dovoljan razlog da se ujed krpelja ozbiljno shvati i obavezno zatraži pomoć ljekara.

KOMENTARI