instant fap

Pedeset porodica iz BiH dobit će pomoć u građevinskom materijalu

Pedeset porodica iz BiH dobit će pomoć u građevinskom materijalu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, primio je danas zamjenika generalnog direktora za zajmove i socijalni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephana Sellena i nacionalnu direktoricu u Odjeljenju za projekte u ovoj finansijskoj instituciji Jasminu Glišović.

Provođenje Regionalnog stambenog programa na području BiH omogućila je ova banka, zajedno s donatorima iz više evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država. Realizacija projekta planirana je u periodu od 2013. do 2017. godine, a  rađen je na bazi grant sredstava za povratak raseljenih i izbjeglih osoba. Inače, ovaj projekat implementira se i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ugovor o ovom projektu još nije potpisan, ali je izraženo uvjerenje s obje strane da će to biti učinjeno u što kraćem roku.

– Ovo je jedna od posljednjih prilika da se riješi stambena problematika onih koji su ostali bez svojih domova u periodu rata. Potrebna je puna odgovornost svih koji na bilo koji način i na bilo kojem nivou učestvuju u njegovoj realizaciji kako bi što prije bio primijenjen – rekao je Osmanović.

Zamjenik generalnog direktora Sellen je istakao svoje uvjerenje da je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u potpunosti predano ovom projektu i naglasio da će mu pružiti punu podršku u provođenju.

Konstatirano je da je pripremljen Prvi talas podprojekta čija je vrijednost oko dva miliona eura, a obuhvaćena je asistencija za 170 korisnika iz BiH i to po 50 izbjeglih porodica iz BiH u Hrvatskoj i Srbiji, te 50 porodica interno raseljenih u FBiH, a 20 izbjeglih porodica iz Hrvatske u BiH dobit će pomoć u građevinskom materijalu.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je sa UNHCR-om i OSCE-om odabralo 50 korisnika iz općina Olovo, Foča – Ustikolina, Goražde u Federaciji BiH 25 korisnika, te u općinama Foča i Novo Goražde u RS, također 25 korisnika.

Tokom sastanka bilo je riječi i o projektu CEB – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” koji se realizira na kreditnoj osnovi s ciljem rješavanja stambenih pitanja ljudi koji borave u kolektivnim vidovima smještaja. Ukupan iznos sredstava za ove programe je 403.000.000 KM.

Projektom je planirana realizacija četiri programa kroz koje će se obezbijediti 5.100 stambenih rješenja izgradnjom individualnih stambenih objekata, izgradnja 3.881 stambene jedinice u zgradama kolektivnog stanovanja i 80 stambenih rješenja u gerijatrijskim centrima za ukupno oko 24.500 osoba.

KOMENTARI