instant fap

Philip Gordon: Rekonstrukcija vlasti je odvlačenje pažnje od prioriteta

Okončan je sedmi Croatia samit u Dubrovniku. Zadnjeg dana stigle su vrlo važne poruke za Bosnu i Hercegovinu iz Sjedinjenih Američkih Država. Zabrinuti smo za BiH, kaže pomoćnik državne sekretarke SAD-a Filip Gordon. Jučer se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

Lagumdžija u svojim istupima tvrdi da je u Dubrovniku dobio podršku za smjenu ministara SDA. Dodaje da će BiH krenuti naprijed kad se vlast rekonstruira.

ZLATKO LAGUMDŽIJA: Prije dva dana Srbi, Hrvati i Bošnjaci u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podržali su prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da smijeni ministre koji ne žele reforme. Upravo to je napredak, jer sada nemamo dva etnička tabora, nego dva od kojih su jedni za reforme, a drugi protiv.

Za razliku od Lagumdžije pomoćnik državne sekretarke SAD-a Filip Gordon nije zadovoljan posljednjim dešavanjima u BiH i načinom na koji se reforme kreću. Štaviše.

PHILIP GORDON: Činilo se kako se zemlja vratila na tračnice ranije ove godine s formiranjem vlade nakon 16 mjeseci političkog zastoja i usvajanje ključnih zakona za euroatlanske integracije. Ipak, posljednjih tjedana pojavili su se ponovo znaci nazadovanja.

No Gordon je bio još i precizniji te je izrazio zabrinutsot Vašingtona posljednjim dešaanjima u BiH kazavši da su uski osobni i politički planovi protiv potrebnog napretka I reformi.

PHILIP GORDON: Napori oko rekonstrukcije državne i federalne vlade predstavljaju odvlačenje pozornosti od ekonomskih i političkih prioriteta – uključujući članstvo u EU i NATO-u, prioriteta koje navode sve važne političke stranke u BiH.

Važnu poruku dobile su i vlasti u Republici Srpskoj kojima je jasno poručeno da SAD snažno podržava BiH kao jednu državu sastavljenu od dva entiteta I tri konstitutivna naroda.

KOMENTARI