instant fap
NaslovnicaUncategorized

Pirati koji su promijenili internet

Pirati koji su promijenili internet

Moderni Robin Hoodovi, internetski pirati zbog kojih se danas razbacijemo kraticama kao što su SOPA, PIPA i ACTA-a. Od Napstera do The Pirate Bayja, ekipa koja nam je omogućila upoznavanje s glazbom, filmovima i serijama koje nikad ne bismo pogledali, a tvrdoglavu glazbenu industriju pokušava natjerati na promjenu poslovnog modela.

Bram Cohen (BitTorrent)
Ako ćemo kronološki, prvi na listi je Bram Cohen, koji je najpoznatiji kao autor BitTorrent protokola te prvog programa koji je ga koristio, nazvanog… BitTorrent.
Upada u onaj stereotip informatičkih genija koji su bili miljama ispred svoje generacije, ali odustali od faksa kako bi se posvetili praktičnijim stvarima. Tehnički, zapravo nije neki veliki pirat, ali zahvaljujući njemu danas rano ujutro na disku imate friške epizode serija skinute s omiljenog vam torrent trackera. Na BitTorrentu je počeo raditi 2001. godine, a protokol je populariziran nakon što je prve beta testere namamio besplatnom pornjavom. Kratko je radio u Valveu, da bi 2004. osnovao vlastitu tvrtku BitTorrent, Inc. koja danas razvija µTorrent.

Shawn Fanning (Napster)
Fanning je bio jedna od prvih i najvećih rokenrol zvijezdi peer-to-peer file sharinga. I on je zbrisao s faksa da bi se posvetio hobiju – Napsteru, tada megapopularnom, a sada samo legendarnom servisu za šeranje glazbe. Beta verziju pokrenuo je 1999. godine, već iduće je bio na naslovnici časopisa Time, a odmah godinu potom sudskom nagodbom servis je ugašen.
Sjećamo ga se po trollanju Metallice, koja je digla tužbu protiv Napstera, kada se na MTV-jevoj dodjeli nagrada pojavio u njihovoj majici. Kamera je brzo skočila na bubnjara Metallice Larsa Ulricha, koji je glumio da drijema u publici. Fanning je potom Napster pretvorio u legalni glazbeni servis, a kao takav životari i danas.

Niklas Zennstrom and Janus Friis (KaZaA)
Skandinavci zaslužni za KaAzAu, koju smo naveliko koristili prvom polovicom prošlog desetljeća. KaZaA kakvu smo poznavali ugašena je 2006. godine, kada je tadašnji i današnji vlasnik, australski Shareman Networks, nagodbom platio 100 milijuna dolara glazbenoj industriji.
Kao i Napster, KaZaA je polu-uspješeno krenula u legalne vode. Empetrice skinute s KaZaAine mreže vjerojatno još uvijek počivaju na nekom starom, prašnjavom disku pospremljenom u zaboravljenoj ladici. Fajlovi su se dijelili koristeći njihov softver, koji je s vremenom i rastom popularnosti KaZaAe postajao sve veći i veći bloatware u koji je je bilo podlo upakirano i par malicioznih pizdarija. Zajednica je potom proizvela alternative u vidu “Lite” softveraja, koje je Shareman Networks, oh gorke li ironije, prozvao zbog kršenja autorskih prava. Zennstrom i Friis podjednako su poznati kao autori Skypea, kojeg su 2005. prodali eBayu za 2,6 milijardi dolara.

Mark Howard Gorton (LimeWire)
Gortonov LimeWire svojedobno se hvalio titulom najpopularnijeg P2P alata, a na vrhuncu popularnosti bio je negdje paralelno s KaAzAom. LimeWire je također bio nafilan bloatom i malwareom te nudio “pro” verziju za nekih 35 dolara godišnje.
Kako je čitava poanta piratiziranja bila besplatno dijeljenje goodiesa, popularizacija torrenata dočekana je s veseljem. Iako ga tada više nitko normalan nije koristio, konačna sudska odluka o gašenju LimeWirea stigla je u listopadu 2010. godine.

The Pirate Bayjevci
Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij i Peter Sunde suosnivači su The Pirate Bayja, trenutno  (i najotpornijeg u galaksiji, kažu). Trojac je još 2009. osuđen na osmomjesečnu zatvrosku kaznu i nešto manje od milijun dolara kazne po glavi. Iako je to bilo prije više od dvije godine, trojac još uvijek čeka odsluženje kazne za presudu koja je 1. veljače ove godine postala konačna.
Sunde, bivši glasnogovornik TPB-a, svojedobno je izjavio:”Čak i kad bi imao novac, radije bi spalio sve što posjedujem, ne bih im dao ni pepeo. Mogu si ga sami pokupiti. Toliko mrzim industriju.” Usprkos presudi osnivačima, TPB gura i dalje, doduše uz postepene prilagodbe poput gašenja vlastitog trackera te prelaska s torrent atoteka na magnetne linkove.

Kim Dotcom (Megaupload)
Najaktualnija meta antipiratskog lobija i američkih federalaca je 38-godišnji Švabo s prebivalištima u Hong Kongu i Novom Zelandu. Odnosno, bio je meta sve dok 20. siječnja nije bio uhićen, a njegov file-sharing servis Megaupload ugašen.
Prilično osebujan momak, koji se ponašao kao da je Charlija Sheena uhvatio za muda, već ranije optuživan za računalni kriminal, pronevjeru i još svašta nešto, a ovogodišnje uhićenje nije mu prvi posjet zatvorskoj ćeliji. Među imovinom koju je novozelandska policija zaplijenila bilo je, između ostalog i razno oružje te skupocjeni automobili. Dotcoma, odnosno Kima Schmitza, moglo se vidjeti u različitim pilama s tablicama tipa “God”,”Good”, “Evil”, “Mafia”, “CEO”, “Hacker” i – ironično – “Guilty”. Nedavno je pušten na slobodu uz jamčevinu i zabranu pristupa internetu, što je za Dotcoma, a i neke od nas, istovjetno zatvoru. Samo uz malo bolju hranu.

KOMENTARI