instant fap
NaslovnicaMagazin

Namirnice nužne za lijepu kožu, kosu i nokte

Namirnice nužne za lijepu kožu, kosu i nokte

Zdrava i glatka koža rezultat je procesa u tijelu, a ovisi o funkciji naše jetre i probavnog sustava, prehrambenim navikama, konzumaciji alkohola, cigareta i kafe, kretanju, vlazi i klimatskim uvjetima…

Za zdravlje kože zaslužan je cijeli spektar vitamina i minerala. U razdobljima kada ne unosimo raznoliku, kvalitetnu hranu u organizam, dobro je dodati suplemente, poput kombinacije vitamina i minerala za kožu, kosu i nokte. Spomenućemo najvažnije od njih.

Za elastičnost i tonus kože zaslužan je kolagen, u čijem se sastavu nalazi vitamin C, stoga je bitno da ga prehranom dovoljno unosimo (posebno važno naglasiti pušačima).
Uz C, vitamini A i E glavni su antioksidansi koji sudjeluju u popravcima oštećenja staničnih membrana uzrokovanih slobodnim radikalima, a tako sprječavaju nastanak bora, akni i ožiljaka.

Vitamini B skupine sprječavaju sušenje i pucanje te iritaciju kože.

Cink ubrzava proces cijeljenja i nestanka ožiljaka od akni, a njegov nedostatak može dovesti do nastanka akni.

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina, poput omega-3 ili omega-9, kao i nedostatak sumpora (sastavni dio dviju esencijalnih aminokiselina) neki su od razloga suhe kože.

Avokado, ananas, bobičasto voće, žuto i narančasto povrće, tamnozeleno lisnato povrće, šparoge, orašasti plodovi, pšenične klice, cjelovite žitarice, maslinovo, laneno i ulje noćurka, zeleni čaj, tamna čokolada namirnice su koje je zbog zdravlja kože poželjno izmjenjivati na sedmičnom jelovniku.

KOMENTARI