instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Plaće godinama iste: Radnici nemaju koristi od profita trgovačkih lanaca u BiH

Plaće godinama iste: Radnici nemaju koristi od profita trgovačkih lanaca u BiH

Najveću neto čistu dobit od 308 miliona KM u 2014. godini ostvarile su kompanije u području trgovine i to u omjeru od 49,6% od ukupno ostvarene neto čiste dobiti svih preduzeća u FBiH.

Uprkos tome, iz sindikata poručuju da radnici od ovoga nemaju koristi te da njihove plaće stagniraju.

Snažan rast

Podaci Federalnog zavoda za programiranje razvoja pokazuju da su u 2014. godini ukupni ostvareni prihodi svih firmi u Federaciji BiH porasli za 10,27% i iznose 39,9 milijardi KM. Neto čista dobit svih firmi iznosi 621 milion KM i porasla je za 37,39% u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrano po područjima djelatnosti, najveća neto čista dobit u 2014. godini ostvarena je u području trgovine (49,6% od ukupne ostvarene neto čiste dobiti preduzeća u FBiH) i veća je za 21,4% u odnosu na 2013. godinu. Slijedi područje prerađivačke industrije sa udjelom od 34,2% u ukupnoj neto čistoj dobiti, te građevinarstvo sa udjelom od 10,5%.

Radnici nezadovoljni

Komentirajući ove podatke, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširević za Faktor.ba je kazala da je profitabilnost ovog sektora prisutna godinama.

– Visoki prihodi trgovinskih lanaca nisu praćeni rastom primanja zaposlenih i radnici nemaju nikakve koristi od toga. Primanja u sektoru trgovine stagniraju i mi smo se pozivali na ovaj argument, ali to poslodavce ne interesuje – tvrdi Beširević.

Sindikat trgovine upozorava i na činjenicu da radnici zaposleni u sektoru trgovine u bh. entitetima imaju različita primanja. Radno zakonodavstvo u entitetima, a onda i u različitim kantonima FBiH se razlikuje što se odražava na primanja radnika.

– Primjera radi, topli obrok i regres je veći u RS-u, a u FBiH je veća plaća tako da su radnici u nejednakom položaju – kazala je Beširević.

Čelnici Udruženja poslodavaca FBiH su u izjavi za Faktor.ba kazali da još uvijek nemaju osnovanu grupaciju za sektor trgovine, iako su u planu da to pokrenu. Kažu da su tek nedavno primili informaciju o neto dobiti firmi iz sektora trgovine te da im je prerano da komentiraju o tome.

Trgovačka plaća

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plaća isplaćena u sektoru trgovine je 587 KM. Ukupan broj zaposlenih u julu 2015. godine u sektoru trgovine na veliko i malo je 127.869 osoba od čega je 61.234 žene. Jedino prerađivačka industrija ima veći broj zaposlenih i to 140.446 osoba čime ova dva sektora postaju neupitni nosioci bh. ekonomije.

(A. Perčo/Faktor.ba)

KOMENTARI