instant fap

Planinari u pohodu na Maglić

Proteklog vikenda članovi PED “Kanjon” Sanski Most, skupa sa planinarima iz Cazina boravili su na Magliću, navišoj planini u Bosni I Hercegovini,  povodom obilježavanja 120 godina planinarstva u našoj zemlji.

Planinarski savez BiH organizovao je ovog vikenda najmasovniji uspon planinara na najviši vrh BiH – Maglić  i na taj način obilježio 120 godina organiziranog planinarstva u našoj državi. Na pohodu je sudjelovalo 297 planinara iz 46 društava/klubova iz cijele Bosne i Hercegovine te gostiju iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Na vrh se uspješno popelo 286 planinara. Organizatori uspona ističu da su svi sudionici zaslužili pohvalu. Sudjelovali su u nečem što je historijsko, što će se pamtiti.

Naravno, i oni koji se nisu uspjeli popeti na vrh zaslužuju pohvalu za hrabrost i želju da pokušaju. Manifestaciju je osiguravala Gorska služba spašavanja PSBiH – stanice Goražde, Bihać i Sarajevo, a najmasovnije društvo na pohodu bio je PD ”Zlatni ljiljan” iz Sarajeva sa 125 članova. Uspon na Maglić zahtjevan je jer se radi o usponu na vrh iznad 2.000 m, gdje nema šume, veći dio uspona je strm kroz kleku, s travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima i po stijenama. Taj vrh ima grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, Trnovačko jezero (1.500 m.n.v.), potom i na Durmitor i niz bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu. Planinarstvo u BiH baštini svijetle trenutke tradicije svih oblika planinarstva od 1892. godine. Trenutno broji 6.530 članova organiziranih u 102 društva/kluba. Od ukupnog broja, 1.450 je mlađih od 18 godina.

KOMENTARI