Planinarski pohod na Mulež

HomeLokalne temeSanski Most

Planinarski pohod na Mulež

BRAVO Obuka iz alpinizma na Muležu

U organizaciji Sportsko planinarskog društva „Mulež“ jučer je organizovan planinarski pohod na istoimenu planinu, a u ovome događaju sudjelovalo je stotinjak planinara iz Cazina, Velike Kladuše, Bužima, Kozarca i Sanskog Mosta.

Ovaj događaj po prvi put je organizovan povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i to se pokazalo kao pun pogodak. Zbog vremenskih prilika i snježnog pokrivača koji je mjestimično bio visok oko pola metra, pohod je iziskivao značajne fizičke napore.

Odabrana je najteža staza koja počinje od lokaliteta Dvije vrbe i vodi do samog vrha planine, a karakteriše je strmi uspon pri čemu je nužno da se savlada oko 800 metara nadmorske visine, što samu stazu svrstava u red težih. I pored ne malih fizičkih napora ovaj planinarski pohod je protekao u dobroj atmosferi i druženju, a za sve učesnike priređen je ručak u prostorijama planinarskog doma. Gosti iz drugih gradova bili su oduševljeni ljepotom Muleža zaogrnutog u snježno bijeli pokrivač.

Inače, planina Mulež u proteklom periodu je u velikoj mjeri promovisana,pa je postala nezaobilazna ruta za planinare iz cijele zemlje, ali i šire. Planinarske staze su dobro označene i markirane, a Mulež je već postao prepoznatljiv po svojim vidikovcima kojima može malo koja planina u BiH da se pohvali, ali i svim drugim čarima koje nudi planina i planinarstvo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0