instant fap

Počeo upis prvačića

Počeo upis prvačića

U osnovnim školama u Sanskom Mostu jučer je počeo prvi upisni rok za djecu koja početkom jeseni kreću u prvi razred za školsku 2016. / 2017. godinu, a na osnovu odluke Aktiva pedagoga sanskih osnovnih škola.

S toga se podsjećaju roditelji na obavezu da djecu prijave za upis u prvi razred i to u osnovnu školu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja. Upis prvačića se vrši na osnovu spiska školskih obveznika sa njihovog upisnog područja, dobijenog od nadležnih općinskih organa.

Škole na osnovu tih podataka prave spiskove učenika koji će se upisati u prvi razred. Na upis su obavezna djeca koja u aprilu imaju pet i po godina, ili šest godina na početku školske godine. Nakon završetka prvog upisnog roka sve škole su obavezne dostaviti spiskove djece Ministarstvu obrazovanja USK, a postoje i specifični slučajevi kada ministarstvo odlučuje da li će neka djeca biti upisana ili ne.

Treba napomenuti, da je Ministarsvo prošle godine odobrilo zahtjev roditelja koji su tražili promjenu upisnog područja, najčešće zbog nedostatka organiziranog produženog boravka u školama u njihovom mjestu stanovanja. Iz ovog ministarstva napominju da i dalje postoji određen broj djece koja, bez opravdanih razloga, ne pohađaju osnovnu školu što je zakonom kažnjivo. Takvu djecu ministarstvo i škole na sve načine pokušavaju vratiti u sistem obrazovanja. Drugi upisni rok će se održati tokom augusta. Prošle godine u svih sedam osnovnih škola u Sanskom Mostu su upisana 192 prvačića.

KOMENTARI