instant fap
NaslovnicaSanski Most

Počinje rekonstrukcija gradskog mosta

Počinje rekonstrukcija gradskog mosta

Radovi na rekonstrukciji gradskog mosta u Sanskom Mostu započeće za nekoliko dana, potvrdio je načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić.

On je istakao kako su, poslije dužeg i neplaniranog vremena, okončane sve procedure oko izbora firme koja će izvoditi nadzor nad građevinskim radovima. Izabrani nadzor, firma „TŽ inžinjering“, za nekoliko dana uvešće izvođača u građevinske radove. Kako bi se regulisao život grada u vrijeme dok traju građevinski radovi održan je sastanak općinske komisije za regulaciju saobraćaja na ovu temu.

„MI smo instistirali na tome da se omogući pješački saobraćaj gradskim mostom što je duže to moguće, obzirom da je riječ o „žili kucavici“  grada i izvođač radove je to obećao. Razumljivo je da se saobraćaj motornih vozila, dok traju radovi neće moći odvijati.“, rekao je načelnik Avdagić. Izvođač radova je ranije izabran i radi se o preduzeću „Prijedorputevi“. Za vrijeme trajanja radova mehanizacija ove firme biće locirana na parkingu kod gradskog mosta i o tome je već sklopljen ugovor o zakupu sa JKP „Sana“.

Na početku će uslijediti radovi ojačavanja nosećih stubova na mostu kako bi se na taj način učvrstila noseća konstrukcija budućeg objekta koji će imati veće gabarite od sadašnjeg gradskog mosta. Rok za završetak svih građevinskih radova iznosi 150 dana od trenutka otpočinjanja radova. „Ugovovom su definisane i okolnosti ukoliko rokovi za izvođenje radova budu probijene. Međutim, teško je predvidjeti vremenske uslove i smatram da u tom pogledu moramo biti tolerantni jer je važno da se radovi što kvalitetnije obave.“, istakao je načelnik Avdagić.

Kako je javnosti poznato sredstva za radove su ranije obezbjeđena iz federalnog budžeta i prema riječima načelnika Avdagića, ona se nalaze na računu i biće trošena u skladu s odvijanjem dinamike radova. Idejnim projektom predviđeno je proširenje postojeće nosive konstrukcije mosta, čime bi se dobile dvije šire kolovozne trake kao i trotoarske površine.

Također, planirana je izgradnja balkona s obe strane mosta gdje bi bilo omogućeno zaustavljanje i odmor pješaka. Projekat također podrazumijeva prilagođavanje postojećih saobraćajnica, a posebna atrakcija bila bi vodena zavjesa s jedne i druge strane koja bi se prostirala cijelom dužinom mosta.  Sadašnji gradski most u Sanskom Mostu izgrađen je sredinom pedesetih godina i trenutno se nalazi u oronulom stanju.  Istovremeno s radovima na rekonstrukciji mosta izvodili bi se radovi i na rekonstrukciji komunalne infrastrukture koja se nalazi ispod ovog objekta.