instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Počinje škola. Maske obavezne, časovi skraćeni

Počinje škola. Maske obavezne, časovi skraćeni

Ova će nastavna godina biti posebna po pandemiji koronavirusa, odnosno epidemiološkim preporukama koje će se morati poštivati. Najvažnije su one o maskama te skraćenim časovima.

Resorno Ministarstvo izdalo je preporuke za odvijanje nastave, a prema kojima bi svaka škola trebala organizirati nastavu u skladu sa svojim mogućnostima. Resorno Ministarstvo izdalo je preporuke za odvijanje nastave koje će morati poštovati sve osnovne i srednje škole, nastavno osoblje i učenici. 

Svi su svjesni da boravak u školi i sticanje novih znanja neće biti isto kao prethodnih godina. Obavezno je poštivanje i provođenje epidemioloških mjera.

U organiziranju nastave u školama socijalna distanca je prioritet. Prema preporukama, svaki razred boravi u svojoj učionici i poželjno je da se ona ne mijenja.

Nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje 14 dana nakon ostalih kantona u Federaciji, a njihova iskustva odvijanja nastave uz provođenje svih propisanih mjera pomoći će nastavnom osoblju u našem kantonu da se lakše suoče sa izazovima koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa.

Neke od instrukcija odnose se na trajanje školskog časa, pridržavanje zaštitinih mjera, ponašanja učenika, te broju istih koji će moći prisustvovati nastavi u učionici:

– Školski čas traje 30 minuta.

– Mali odmor traje 5 minuta, a veliki 10 minuta (za užinu).
– U vrijeme trajanja odmora učenici ne treba da izlaze iz učionice.
– Učenicima dozvoljen izlazak iz učionice tek nakon okončane nastave.
– U vrijeme održavanja redovne nastave u učionici je dozvoljeno da boravi do 15 učenika, odnosno maksimalno 18 učenika u slučaju da prostor učionice i raspored sjedenja omogućava distancu od minimalno dva metra između učenika.
– Učenici su dužni da nose zaštitne maske u skladu sa smjernicama donesenim od strane Zavoda za javno zdravstvo.
– Maske za lice radnici školse su obavezni nositi prilikom boravka u školi.

KOMENTARI