instant fap

Podrška Turske ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne iHercegovine Zlatko Lagumdžija pozdravio je tokom današnjih odvojenih susreta sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom “veoma dobru suradnju Bosne i Hercegovine i Turske i intenzivne susrete zvaničnika na svim nivoima”.

Istakao je da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri, ali i sa značajnim prostorom za daljnje unapređenje, naročito u oblasti ekonomije. On je iskazao posebnu zahvalnost građana BiH za pomoć koju je Turska pružila u gašenju požara koji su zahvatili BiH.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je informirao sugovornike o aktuelnostima na domaćoj političkoj sceni, potcrtavši predstojeće lokalne izbore, te o aktivnostima koje BiH poduzima na vanjskopolitičkom planu i sa izazovima koji će se naći pred BiH u narednom periodu.

Tokom susreta je razmotrena mogućnost nastavka suradnje na izgradnji južne dionice koridora Vc, Sarajevo-Mostar, uz bankarske garancije turske EXIM banke.

“Lagumdžija je zahvalio za intenzivnu i kontinuiranu podršku Turske Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. On je zahvalio i za podršku Turske ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i ocijenio da vrlo dobre političke odnose treba ojačati snažnom ekonomskom suradnjom, povećanjem obima trgovinske razmjene i većim prisustvom turskih investitora u BiH, naročito u oblastima infrastrukture, turizma, energetike, poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva u čemu su u posljednje vrijeme načinjeni značajni koraci”, saopćeno je.

Dio vremena predviđenog za razgovor, Lagumdžija i sugovornici posvetili su i razmjeni informacija i mišljenja o situaciji u regionu, te posebno o situaciji u Siriji.

(Vijesti.ba/AA)

KOMENTARI