Podsjetnik: U Kozarcu nisu gradili šta su htjeli, nego obnavljali ono što su im porušili

HomeVijestiBiH

Podsjetnik: U Kozarcu nisu gradili šta su htjeli, nego obnavljali ono što su im porušili

Kad se “Zlatni ljiljan” vrati u Republiku Srpsku 

Nakon što su u javnosti objavljeni dijelovi hutbe hafiza Amira Mahića u kojoj je problematizirao zloupotrebe vjere na njega se digla organizovana medijska i politička hajka.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, očekivano, uključio se u hajku na glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, potvrdivši tezu da se hajka na hafiza Mahića vodi i iz političkih razloga.

Nakon moraliziranja o “toleranciji”, kazao je, naime, i da: “Islamska zajednica nema nikakvih problema u Republici Srpskoj, a u Kozarcu su izgradili sve što su htjeli”, prenijeli su mediji u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Njegov je govor i komentar o ovom slučaju apsolutno nepristojan i neistinit, jer svi vrlo dobro znaju šta se dogodilo u ovoj zemlji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nisu Bošnjaci u Kozarcu izgradili “sve što su htjeli”, nego su obnavljali porušene domove i vjerske objekte.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu samo u Kozarcu porušena su 24 vjerska objekta, od čega 14 džamija i deset mesdžida.

Nakon agresije obnovljena su 22 vjerska objekta.

Svaki drugi stanovnik tog mjesta prošao je kroz logore na području Prijedora, te logor Manjaču. Oko 1.400 Kozarčana je ubijeno u tom periodu. Kozarčani su izgradili centralno spomen-obilježje kukavički pobijenim Kozarčanima, ne zato što su “htjeli”, nego kao podsjetnik na strašne zločine, progone i stradanja kojima su bili izloženi.

Rušenja vjerskih objekata i zločini nad Bošnjacima Kozarca i prijedorske regije direktna su posljedica fašizma i mržnje, a lažne tvrdnje, iskrivljavanje činjenica i negiranje zločina utvrđenih presudama na domaćim i međunarodnim sudovima, predstavljaju uvredu za žrtve i sramnu podršku fašizmu.

Takav narativ ne predstavlja problem samo za Islamsku zajednicu nego i za kompletno društvo, državu, region, i Evropu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0