instant fap

Poezijom Enesa Kiševića obilježili Svjetski dan teatra

Poezijom Enesa Kiševića obilježili Svjetski dan teatra

Amatersko pozorište „Teatar Art“ obilježilo je pjesničkim igrokazom „Svjetlost je tvoja sjena“, pjesnika Enesa Kiševića, sutrašnji Svjetski dan teatra.

Igrokaz je izveden pred učenicima Mješovite srednje škole, a na ovaj način odaslata je poruka o važnosti teatarske umjetnosti u kulturnom životu svakog društva. Prema riječima profesorice bosanskog jezika, Ajše Hadžiahmetović, koja već dugo godina uspješno vodi ovaj projekat, Svjetski dan teatra se obilježava još od 1961. godine, a praksa je da svake godine neko od velikih pozorišnih umjetnika uputi poruku koja se potom čita širom svijeta.

Ove godine poruku je poslao veliki južnoafrički dramski pisac Bret Bejli, a pročitala ju je profesorica Hadžiahmetović. „Ne slučajno, ovaj datum obilježavamo u ambijentu pred školskim klupama, jer pozorište „Teatar Art“ ima snažnu moć da oblikuje i mijenja svijest mladih ljudi i društvene zajednice.“, rekla je Hadžiahmetovićeva. Prema njenim riječima, sansko amatersko pozorište postoji i djeluje već punu deceniju i u tom periodu produciralo je i izvelo niz pozorišnih predstava. Svake godine,kako je istakla, pripremljena je i izvedena bar jedna uspješna predstava, a Sanjani su se predstavili ljubiteljima pozorišne umjetnosti na brojnim dramskim festivalima i priredbama.

KOMENTARI