instant fap

Pojava krivotvorenih novčanica

Pojava krivotvorenja novčanica konvertibilne marke i stavljanja istih u opticaj od strane nepoznatih osoba nije ni u ovoj godini zaobišla sansku, ali i susjednu ključku općinu. Kako su nas informisali iz Treće Policijske uprave, u 2012. godini na području općina Sanski Most i Ključ ukupno je u platni promet pokušano staviti ili je stavljeno devet krivotvorenih novčanica i to je jedan slučaj u ključkoj, te osam slučajeva u sanskoj općini.


Prema riječima Ferida Pijalića, načelnika Treće policijske uprave, krivotvorene novčanice se uglavnom stavljaju u trgovačke radnje, a najčešće u ćevabdžinicama, pekarama i mesnicama gdje se ne provjerava ispavnost novčanica pomoću pomagala, ultra lampi ili na drugi način.
„U ovoj godini je stavljeno u platni promet pet krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 KM, tri od 50 KM i jedna kovanica od 5 KM. Istragom je utvrđeno da su novčanice pravljene od lošijeg papira i da su nešto manje po dimenzijama od pravih novčanica, zatim da je papir tanji i lako se gužva pod prstima ruku. Također, poslije kraće upotrebe ove novčanice brzo se istroše i pojavljuju se fleke od boje kojim su pravljene“, ističe Pijalić. On je uputio apel građanima, posebno radnicima koji u platnom prometu dolaze u dodir sa novcem, da je njihova zakonska obaveza da svaku novčanicu provjere i uvjere se da li je ispravana ili ne.
„Nepažnja radnika  dovodi do toga da se krivotvorene novčanice stavljaju u promet, jer se olako prilazi ovoj obavezi. Radnici tek kad sređuju pazar, primjete lažne novčanice, a tad je već kasno. S toga upozoravam i zamoljavam sve građane, kao i radnike u trgovinskim, ugostiteljskim i drugim uslužnim objektima, da obrate pažnju na sumnjive novčanice, te pokušaju zapamtiti što više detalja o osobama od kojih su iste zaprimili. Ovakve slučajeve odmah treba prijaviti policiji na broj telefona 122 ili 037 / 684 – 815 i dati informacije na otrivanju izvršioca krivičnog djela  „ krivotrorenje novca“  iz člana 205 Kaznenog zakona BiH i prijavljivanju tužilaštvu“, naglašava načelnik Pijalić.

KOMENTARI