instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Pokrenuta procedura za izručenje Sanjina Sefića

Pokrenuta procedura za izručenje Sanjina Sefića

Iz Ministarstva pravde Republike Srbije potvrđeno je da su dobili zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, javlja BHRT.

Ministarstvo pravde Srbije će, prema daljoj proceduri, proslijediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju, kada bude dostavljena iz BiH, Višem sudu u Novom Sadu.

Taj sud će potom, kako je saopćeno iz Ministarstva pravde Srbije, utvrditi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje, koje definira Evropska konvencija o ekstradiciji. Nakon što Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, ministar pravde donosi konačnu odluku.

Prema odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, osobe se ne izručuju automatski, već se cijeni niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uvjeta koji moraju da budu ispunjeni.

– Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste i reguliran je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode osobe koje se traži – poručili su iz Ministarsva pravde Srbije.

KOMENTARI