instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Politički zaokret u Švedskoj: Doseljenicima neće biti lako?

Politički zaokret u Švedskoj: Doseljenicima neće biti lako?

Ništa više u švedskoj neće biti isto: politički zaokret je ostvaren, na sceni je vlada desne koalicije koju vodi premijer Ulf Kristersson iz Moderata (M) – Umjerena stranka, uz učešće Kršćanskih demokrata (KD) i Liberala (L), dok iza njih stoje Švedski demokrati (KD), nacionalistička stranka krajnje desnice, koji su osvojili čak 20,5 procenata glasova; ne učestvuju direktno u vladi, ali bez njih se ništa neće moći, jer će ostvarivati svoje ciljeve na antidoseljeničkoj politici.

DOSELJENICIMA NEĆE BITI LAKO

Ono što je značajno, SD su antidoseljenička partija, strancima više neće biti lako i neće se moći osjećati komotno kao do sada. To se odnosi i na preko 100.000 doseljenika iz Bosne i Hercegovine, koji čine 1 procenat švedskog stanovništva i koji su se jako dobro integrirali u švedsko društvo.

VLADA DESNE KOALICIJE

Švedski parlament je 17. oktobra 2022. za predsjednika vlade izabrao Ulfa Kristerssona, lidera konzervativne Umjerene stranke (Moderati – M), čelnika koalicije koju podržava nekada radikalna stranka krajnje desnice Švedske demokrate (SD).

Za izbor 58-godišnjeg Kristerssona glasalo je 176 poslanika, a protiv su bila 173. Danas je on imenovao stranačke kolege Elisabeth Svantesson za ministricu finansija i Tobiasa Billstroma za ministra vanjskih poslova u svojoj manjinskoj koaliciji. Osim njih dvoje, Pal Jonson, koji je također član Kristerssonove stranke, bit će ministar odbrane.

Tročlana koalicijska vlada Ulfa Kristerssona nema većinu u parlamentu, ali premijer u Švedskoj ostaje na čelu vlade sve dok ne bude formirana skupštinska većina koja je protiv njega.

Ulf Kristersson koji je 19. septembra 2022. imenovan za mandatara za sastav nove vlade, poslije mjesec dana pregovora sa antiimigracionom partijom Švedske demokrate (SD), predstavio je sporazum koji njegovoj koaliciji omogućava uticaj bez presedana u švedskoj politici.

Uz Umjerenu stranku (Moderati – M), Kristerssonovu koalicionu vladu desnog centra čine Kršćanske demokrate (KD) i Liberali (F), a premijer je naveo da će nastaviti “blisku saradnju” sa Švedskim demokratama (SD), na čijem čelu je krajnji desničar i nacionalista Jimmie Åkesson.

Na izborima 11. septembra 2022. godine, Švedske demokrate (SD) su zauzele drugo mjesto sa 20,5 odsto glasova, a Umjerena stranka (Moderati – M) je bila treća sa 19,1 odsto. Kršćanske demokrate (KD) su osvojile 5,3 odsto, a Liberali (L) 4,6 odsto glasova.

Ulf Kristersson zavisi od podrške Švedskih demokrata (SD) u parlamentu, zbog čega je ta stranka u poziciji da utiče na vladinu politiku iako nema ministre, ali će imati ogroman politički uticaj.

Desni konzervativni blok, koji je preuzeo vlast 17. oktobra 2022. i formirao novu švedsku vladu:

Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdeomkraterna (KD) i Liberalerna (L)

Lijevi blok koji je do sada vladao:

Socialdemokraterna (S),  Miljöpartiet (MP), Centerpartiet (C) i Vänsterpartiet (V).

ULF KRISTERSSON NOVI PREMIJER

Na čelu vlade će zamijeniti Magdalenu Andersson, liderku Švedske socijaldemokratske radničke partije (S), najjače stranke u zemlji. Iako su socijaldemokrate bile ubjedljivo prve na septembarskim izborima, sa 30,3 odsto glasova, ta stranka će ubuduće biti u opoziciji.

Novi premijer Kristersson podržava namjeru Švedske da postane članica NATO-a, što je vlada Magdalene Andersson zatražila poslije napada Rusije na Ukrajinu.

KRAJNJA DESNICA: ŠVEDSKI DEMOKRATI (SD)

Švedske demokrate (SD) su 1980-ih osnovali desničarski ekstremisti, ali je stranka ublažila retoriku i isključila otvoreno rasističke članove u vrijeme lidera Jimmieja Åkessona, koji je na čelu stranke od 2005. godine. Jimmie Åkesson, koji svoju stranku ne smatra krajnjom desnicom, rekao je da bi više volio da Švedske demokrate (SD) imaju ministre u vladi, ali je ipak podržao dogovor koji će njegovoj stranci omogućiti da utiče na vladinu politiku u oblastima kao što su imigracije i pravosuđe.

KRITIKA LIJEVOG CENTRA

Opozicija lijevog centra žestoko je kritikovala novu vladajuću koaliciju, koju opisuje kao “čudnu konstrukciju”.

Mnogi su ocijenili da nova koalicija znači promjenu i zaokret u Švedskoj i da će narušiti imidž te zemlje u svijetu, kao demokratske i tolerantne nacije.

Vođa nekada komunističke partije Ljevica Vänsterpartiet (V), Nooshi Dadgostar rekla je da njeni roditelji, koji su pobjegli iz Irana, nikada ne bi mogli da pretpostave da će Švedska krenuti autoritarnim putem krajnje desnice.

KOMENTARI