instant fap

Politika želi kontrolu ekrana

Nakon afere oko “upravljačkog odbora” Federalne televizije, u utorak je prvo Zastupnički, a potom i Dom naroda Parlamenta FBiH donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor tri nova člana UO RTVFBiH. I to sva tri odjednom, na osnovu ”prelaznih odredbi” iz Zakona o RTVFBiH koje su prije tri godine već jednom postojale, te kao takve više nisu pravno validne.

Kršenje procedura

Poslovni odbor RTVFBiH jučer je uputio saopštenje medijima u kojem kaže da se ponovno radi na svjesnom kršenju važećih zakonskih procedura, a nova parlamentarna većina očito želi raspisivanjem konkursa odjednom imenovati čak tri člana UO RFTVBiH te na taj način izigravati zakonske odredbe koje preciziraju da se u jednoj kalendarskoj godini može izabrati samo jedan član UO. Također, obrazloženo je da je RTVFBiH ponovno izložena brutalnom pokušaju stavljanja pod politički nadzor od novoformirane većine iz Parlamenta FBiH.

– Nakon što je propao pokušaj imenovanja prinudnog UO RTVFBiH, novoformirana parlamentarna većina u Federaciji BiH sada želi iz procesa potpuno isključiti nadležnu Komisiju za izbor i imenovanja Parlamenta FBiH koja je jedina ovlaštena provesti natječaj za UO RTV Federacije BiH, stoji u saopštenju.

S tim u vezi, Poslovni odbor RTVFBiH uputio je poziv u sjedište OSCE-a u Beču te pozvao zvaničnike ove institucije da se aktivnije uključe u proces prevladavanja problema kako bi zaštitili Federalnu televiziju od stalnih političkih nasrtaja.

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić u pozivu adresiranom na predstavnicu OSCE-a za slobodu medija Dunju Mijatović, poziva ovu međunarodnu instituciju da hitno pomogne da RTVFBiH ne potpadne pod direktan politički uticaj. Cilj je prije svega, navodi on, poduzeti niz ključnih reformskih aktivnosti, podići nivo profesionalizma federalnog javnog servisa kako bi se svim protagonistima sa političke scene omogućio jednak pristup u programskim sadržajima RTVFBiH. On također ističe i kako je bez procedura, naprasno i voljom političkih kabineta, novoformirana parlamentarna većina pokušala nametnuti Privremeni upravni odbor RTVFBiH.

Predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Safet Kešo smatra da se novoj većini očigledno ”žuri” sa formiranjem novog UO.

Užurbani SDP

– Njima se žuri da uspostave strukturu u UO koja bi bila isključivo poslušna toj parlamentarnoj većini i da se informacije putem tog servisa tumače onako kako treba parlamentarnoj većini, posebno SDP-u. To je suština priče. Po zakonu se ne može izvršiti popunjavanje UO tako što će se raspisati konkurs odjednom za tri člana UO, kaže Kešo.

U septembru prošle godine birani su bošnjački i srpski član UO (Šaban Nurić i Bojan Bošnjak), a kako ističe Kešo, ovi isti ljudi koji se danas brinu za UO RFTVBiH, a to su predstavnici iz SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a, prošle godine nisu htjeli podržati prijedlog koji je bio potpuno legitiman.

– SDP to nije podržao zato što među ponuđenim kandidatima nije bio neko koga su oni očekivali. To je očito trebao biti neko iz SDP-a, a u zakonu jasno stoji da niko od članova UO ne smije biti niti iz jedne političke partije, niti može biti uposlenik FTVBiH. SDP je tada imao svog favorita, ali njega nismo pozvali na intervju zbog toga što nismo mogli kršiti zakon. Tada su sve procedure bile sprovedene striktno po zakonu. Očito je da esdepeovcima to nije odgovaralo i stoga su glasali protiv, mišljenja je Kešo.

KOMENTARI