instant fap

Portugalija ide Grčkim putem

Loša situacija u Portugaliji ogleda se u opasnom rastu dohodnosti portugalijskih državnih dužničkih obveznica

Portugalija bi mogla da krene grčkim putem – ta zemlja je već sada među “liderima nezaposlenosti” u EU, upozoravaju ekonomski eksperti. Prema zvaničnoj statistici agencije Eurostat, u maju je ovaj pokazatelj iznosio 15,2 odsto radno sposobnog stanovništva.

Ovaj pokazatelj je već premašio devet odsto, odnosno prevazišao je granični pokazatelj od sedam odsto.

To automatski stavlja zemlju u niz onih kojima treba međunarodna pomoć.

Na proljeće 2011. godine tadašnji šef portugalijske vlade Žoze Sokrateš priznao je da je njegovoj zemlji potrebna pomoć MMF-a i Evropskog fonda – radi finansijske stabilnosti, u vrijednosti od 80 milijardi evra.

Međutim, EU će u akciju spašavanja svojih članica morati da računa samo na sopstvene snage, jer MMF sve jasnije ispoljava namjeru da se povuče čak iz misije spašavanja Grčke.

Mnogo će zavisiti ne toliko od referata misija za ocjenu mjera stabilizacije u Grčkoj i Portugaliji koliko od rasporeda političkih snaga u samoj EU.

Eksperti očekuju da će ova godina ostati godina recesije za većinu zemalja zone eura. Čak ni tako velika ekonomija kao njemačka neće moći ove godine da bude motor izlaska iz krize.

Ali, već 2013-14. godine mogla bi se pojaviti perspektiva izlaska iz recesije. Budžetska konsolidacija je naravno ispravan put – navode ekonomski eskperti.

Ako spas Grčke i Portugalije djeluje liderima EU kao političko pitanje, to se još u većoj mjeri odnosi na Kipar, čija vlada je mnogo puta izjavljivala da želi da dobije pomoć ne samo fondova EU, već i od Rusije u vidu kredita u vrijednosti od pet milijardi evra.

Ipak, teško da će EU pristati na produbljivanje rusko-kiparske finansijske saradnje, ocjenjuju ruski mediji i navode da u Briselu smatraju da bi takav primjer mogao da bude “zarazan” i da dovede EU u nepovoljni geopolitički položaj.

 

 

(fena)

KOMENTARI