instant fap
NaslovnicaSanski Most

Posjete Svetozara Pudarića Lušci Palanci

Posjete Svetozara Pudarića Lušci Palanci

Periferije i poluperiferije su uvijek na poseban način bile zapostavljene i zaboravljene od centrale odnosno prijestolnice. Posmatrajući na taj način područje bosanske Krajine sa pravom se može govoriti o zaboravljenom dijelu Bosne i Hercegovine.

Tako ni Sanski Most po tome nije izuzetak. Rijetko kad visoki politički dužnosnici borave u radnoj posjeti bosanskoj Krajini, a u Sanskom Mostu još rijeđe. Međutim, potpredsjednik F BiH iz redova SDP-a, Svetozar Pudarić je u vrlo kratkom periodu, tri puta posjetio povratničko srpsko naselje Lušci Palanka udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Posjete su svima dale nadu da bi se odnos periferija-prijestolnica uskoro mogao promijeniti. No, danas nakon pola godine od posljednje posjete potpredsjednika Pudarića Lušci Palanci, u ovoj Mjesnoj zajednici ništa značajno ni bitno se nije promijenilo.

Građani su dobili obećanja kako će im potpredsjednik u okvirima svojih ingerencija pomoći, te na taj način olakšati svakodnevne društvene probleme. Sve je ostalo na pustim obećanjima.

Gospodine potpredsjedniče! Prije slijedeće posjete Sanskom Mostu prethodno se informišite ili zadužite nekoga iz Vašeg obilnog pomoćnog osoblja tj. administrativaca da Vam dostave po koju informaciju o Sanskom Mostu i njegovom stanovništvu.

Pod krinkom nekakve slike o multietničnosti u redovima SDP-a upustiliste se u posjetu Lušci Palanci čak u tri navrata. Pomenuta Mjesna zajednica je u proteklom ratu , odnosno agresiji na BiH iznjedrila najveće mandatare , glasnogovornike i zagovarače ideje o „ Velikoj Srbiji“ na području općine Sanski Most. Brojna zvjerstva i zločine su počinili „ Srpski sinovi“ iz Lušci Palanke nad svojim komšijama i sugrađanima Bošnjacima i Hrvatima. Pored Lušci Palanke se nalazi susjedno selo sa većinskim bošnjačkim življem, Skucani Vakuf. Upravo tu, su komšije Palančani ostavili najupečatljiviji agresorski i zločinački trag. Vaše posjete predstavljaju samoproklamovani multietnički senzibilitet kadrovske politike SDP-a.

Volio bih da ste u Vašem skupocjenom automobilu prešli koji kilometar duže i više po drugim Mjesnim zajednicama u Sanskom Mostu. Vjerovatno ne znate ništa o stradanjima Bošnjaka Vrhpolja, Hrustova, Tomine, Trnave, Vrša i mnogih drugih sanskih sela. Naredni put obiđite Vrhpolje, naići ćete na šehidsko mezarje, odnosno nepreglednu poljanu bijelih nišana koji su dokaz i simbol stradanja Bošnjaka na području općine Sanski Most. Obiđite, ako ni zbog čega drugog, onda zbog imaginarnog multietniciteta kojeg gajite u Vašim redovima.  Obiđite žrtve i porodice žrtava, odajte počast tim nevino stradalim ljudima i njihovim porodicama koje još uvijek nose mentalne i fizičke ožiljke iz rata, zadane upravo od Palančana, Dabrana, Kljevčana i mnogih drugih srpskih komšija kojima se Vi danas klanjate.

Na području Sanskog Mosta se desio urbicid i genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Ne znate mnogo o tome kao ni Vaš partijski drug i ministar u Vladi F BiH za pitanja boraca i RVI, Zukan Helez. Iste te žrtve koje ste Vi zaobišli, Vaš partijski drug danas izdvaja iz statusa šehidskih porodica i na taj način zadaje posljednji, ponižavajući udarac žrtvama agresije u dolini rijeke Sane. Vaše posjete Lušci Palanci i diskretna druženja sa zločincima protiv kojih se u ovom trenutku vode istrege za teške zločine, predstavljaju idealnu platformu za stranputicu dvolične socjaldemokratije. Ovakvi i njima slični potezi, jesu personifikacija ideje multietničnosti u organizaciji i strukturi SDP-a, koje praktično nema i ne postoji.