Toplotni val u BiH i naredne sedmice, u Mostaru u ponoć rekordnih 30 stepeni!

HomeBiH

Toplotni val u BiH i naredne sedmice, u Mostaru u ponoć rekordnih 30 stepeni!

Aktivisti širom BiH – Rijeke su zajedničko dobro svih građana

Bosnu i Hercegovinu jučer je zahvatio toplotni val, koji će prema najavama prognostičara, potrajati i iduće sedmice. Meteorolozi su za danas najavili još toplije vrijeme, ističući da će dnevne temperature dosezati i preko 40 stepeni

U nedjelju je u 11 sati izmjereno: Bjelašnica 19 °C; Ivan-sedlo 27; Sokolac i Srebrenica 28; Bugojno 29; Sarajevo, Livno i Neum 30; Bihać i Sanski Most 31; Derventa, Gradačac, Prijedor, Tuzla i Zenica 32; Mostar, Bijeljina i Doboj 33 °C.

“I sljedeće sedmice imat ćemo sunčano i veoma toplo vrijeme. Lokalni pljuskovi mogući su u planinskim dijelovima u utorak i srijedu”, navode prognostičari.

Koliko je ”upeklo” govori i podatak da su Mostarci sinoć u ponoć mjerili i temperature od 30 stepeni, javlja Bljesak.info.

U Mostaru je sinoć u 22 sata živa na termometru pokazivala čak 32 stepena, a raniji podaci govore kako je sredinom jula 2010. godine u gradu na Neretvi zabilježeno 29,3 stepena što je službeno najviše noćna temperatura ikada zabilježena u Mostaru.

Tih 29,3 stepeni nikada nije zabilježeno od 1893. godine otkad se u BiH službeno vode meteorološka mjerenja, no početak jula 2012. svakako će pomjeriti mnoge rekorde.