instant fap

Postavljen kamen temeljac za Carevu džamiju

Sa temelja porušene Careve džamije želimo poručiti da je gradimo da bismo u njoj odgajali dobre, plemenite i čestite ljude koji će voljeti, raditi i druge pozivati da čine dobro, ljude koji će širiti ljubav, a ne mržnju, rekao je goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

U Foči je položen kamen temeljac za obnovu Careve džamije. Džamija sultana Bajazida II ili Careva džamija, koja je sagrađena prije 511 godina, važila je za najveću fočansku džamiju. Ova džamija srušena je 1992. godine, a postavljanjem kamena temeljca faktički počela je njena obnova, što je za povratnike u Foču od velikog značaja.
– Prva faza obnove već je počela. Očišćeni su temelji, nešto smo i ranije uradili, jer je za građevinsku dozvolu trebalo vidjeti kakav je status temelja. Poslije ovog čišćenja počinje zidanje dijela objekta. Kamen je tu, radnici su tu i koliko bude vrijeme dozvoljavalo, toliko će se i raditi, izjavio je Sulejman Pilav, predsjednik Građevinskog odbora.
U odboru na raspolaganju imaju 50.000 KM, a procjene su da će za izgradnju zidova biti potrebno oko 140.000 KM. Ističu da bi obnova kompletnog objekta trebala koštati oko 140.000 KM. Zbog toga je upućen apel svim Fočacima da u skladu sa mogućnostima pomognu obnovu džamije.

– Danas, sa ovih temelja porušene Careve džamije, želimo poručiti da je gradimo da bismo u njoj odgajali dobre, plemenite i čestite ljude koji će voljeti, raditi i druge pozivati da čine dobro, ljude koji će širiti ljubav, a ne mržnju. Posebno se radujemo većem broju povratnika, a ove godine imamo i dvoje bošnjačke djece koja su se upisala u školu. To je znak da se nismo predali, rekao je goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, koji je sa predstavnicima Građevinskog odbora Sulejmanom Pilavom i Mirsadom Kurtovićem, polaganjem temeljca ozvaničio početak radova.

KOMENTARI