instant fap

U Evropi sve više referenduma za otcjepljenje

Britanski premijer David Cameron, koji ne želi cijepanje Britanije, podržava referendum, i to što je moguće prije da bi se konačno odgovorilo na pitanje da li treba okončati 300-godišnju uniju Škotske sa Engleskom.

Jačanje separatističkih stranaka u Kataloniji i Baskiji ozbiljno prijeti Španiji, a i u drugim dijelovima Evropa jačaju separatističke oblasti. Nakon što je španski parlament spriječio referendum Katalonaca za nezavisnost, u drugoj kriznoj oblasti – Baskiji najviše glasova na izborima dobila je Baskijska nacionalistička stranka (EAJ), što joj i dalje ne daje apsolutnu većinu u parlamentu.
Stranke sklone otcjepljenju

Po biračkom tijelu politički separatisti su dijelom nasljednici zabranjene stranke Herrya Batasuna, koju su smatrali političkim krilom ilegalne i terorizmu odane organizacije Baskija i sloboda (ETA). Ipak, oni sada imaju glasove i izvan tog biračkog tijela, što pokazuje da je odustajanje od terorizma pomoglo separatistima. Analitičari upozoravaju na to da se u Kataloniji glasa za mjesec. Ako i tamo pobijede stranke sklone otcjepljenju sa 55 ili više posto, to će biti početak kraja polufederalne Španije, kakvu znamo posljednje tri i po decenije. U tom slučaju Španija će biti konfederacija ili će se raspasti po šavovima, jer će Katalonci povući za sobom i Baske.

300-godišnja unija

I u Škotskoj postoje jake političke struje koje traže nezavisnost. Tamo će 2014. biti organizovan referendum o nezavisnosti, što bi moglo da dovede do razbijanja Britanije. Odluka o referendumu je okončala mjesece pat-pozicije između britanske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu. Referendum će biti održan najvjerovatnije najesen 2014.

Britanski premijer David Cameron, koji ne želi cijepanje Britanije, podržava referendum, i to što je moguće prije da bi se konačno odgovorilo na pitanje da li treba okončati 300-godišnju uniju Škotske sa Engleskom. Alex Salmond, šef škotske vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost osim – da ili ne, a to je prepuštanje dodatnih ovlaštenja škotskom parlamentu.

Salmond je predlagao da se glasanje odgodi do 2014, 700. godišnjice bitke kod Bannockburna i čuvene pobjede Škota nad Englezima 1314, dajući tako kampanji za nezavisnost više vremena da uvjeri birače da podrže razdvajanje.
Ankete pokazuju da trenutno između 30 i 40 posto Škota želi nezavisnost.

KOMENTARI