Potraga za grobnicama

HomeSanski Most

Potraga za grobnicama

Mirna šetnja zbog loše privatizacije

Tim Instituta za traženje nestalih osoba i Tužilaštvo BiH danas su započeli aktivnosti na traganju za nekoliko grobnica koje se nalaze na području općine Sanski Most. Kako saznajemo, ove aktivnosti se odvijaju pod nadležnošću državnog tužioca, a potraga se odvija na području sela Vrhpolje, Hrustovo i Gornja Tramošnja.

Prema preliminarnim podacima na širem prostoru ovih sela trebale bi se nalaziti grobnice s posmrtnim ostacima mještana sela Hrustovo i Vrhpolje koji su ubijani tokom 1992. Godine. Članovi tima za traženje danas su na području sela Hrustovo ekshumirali jedno tijelo, a još jedno tijelo pronađeno je uz rijeku Sanu, na području sela Tomina.

U selu Gornja Tramošnja, na lokalitetu Jankov Do,  prije nešto manje od dvije godine pronađena je masovna grobnica iz koje su ekshumirana 22 tijela. Procesom identifikacije ustanovljeno je kako se radi o tijelima Bošnjaka koji su zarobljeni tokom napada srpskih snaga na ovaj dio općine Sanski Most tokom maja i juna 1992. Godine. Većina ovih tijela je, poslije antropološke obrade i identifikacija, koje su obavljene u identifikacionom centru Šejkovača, ukopana u proteklom periodu. Prema ranijim saznanjima i na osnovu izjava svjedoka, u blizini pomenute grobnice, trebala bi se nalaziti još jedna.