instant fap

Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika USK: Uzimali mito od autoprevoznika

Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika USK: Uzimali mito od autoprevoznika

Općinski sud u Bihaću  potvrdio je optužnicu protiv policijskih  sluzbenika  Policijske uprave USK, Elvira Džigumovića i Slavka Šabota i komandira policijskih stanica Bihać i Bosanski Petrovac, Šemsudina Dedića i Nermina Mahmutspahića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Slučaj je otkriven zajedničkom akcijom Tužiteljstva USK  i SIPA-e, tokom koje je prikupljeno više od devedeset dokaznih materijala da su optuženi organizirano uzimali mito od autoprevoznika koji su prevozili drva, ali i da su prisvajali novac od  saobraćajnih prekršaja.

Optužnica protiv policijskih komandira i policajaca sadrži čak 90 tačaka.

– Provođenjem istrage utvrđeno da se na području Bosanskog Petrovca od vozača kamiona šticara konstantno i kontinuirano uzimao novac kako se ne bi pisali prekršajni nalozi, a pored toga policijski službenici su sređivale kazne drugim vozačima koje bi zaustavili – objasnio je tužilac Adnan Tulić.

Dodao je da se radi o jednoj od najvećih optužnica protiv korupcije u istoriji Kantonalnog tužilaštva USK.

Tužilac Tulić je podsjetio da je paralelno sa ovim predmetom podignut i veliki broj optužnica protiv svih vozača kamiona koji su policijskom službeniku Džigumu davali novac. Optužnice protiv vozača šticara u 99 odsto slučajeva već su okončane priznanjem krivice i sporazumima, a ovi vozači će u postupku protiv policijskih službenika biti svjedoci tužilaštva.

– U svim koruptivnim djelima samo dokazivanje i otkrivanje je teško. Mi smo provodili posebne istražne radnje i tajnim audio i video snimanjem dokumentovali čak 70 slučajeva primopredaje novca. Imali smo informatore koji su koristeći našu opremu snimali su krivična djela kada su se ona dešavala. U samo pet dana dokumentovano je 70 slučajeva primopredaje novca – zaključio je Tulić.

U skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH policijskim komandirima i policajcima zaprijećena je kazna do 10 godina robije.

KOMENTARI