instant fap
NaslovnicaMagazin

Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti

Precizan recept za bosanske lepinje sa kojim ne možete pogriješiti

Malo koji miris iz kuhinje može nadmašiti miris tradicionalnih bosanskih lepinja. Ima ih više vrsta i prave se različito, ali one koje možete napraviti po ovom receptu bi vam se moglo dopasti. 

Sastojci:

oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
2 kašičice soli
150ml mlijeka
150 ml vode
1 supena kašika suhog kvasca
kašika jogurta

Priprema:

Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. Dodati jogurt i sve zamijesiti sa vodom. Tijesto mora da bude žitko, znači ne gusto kao za kiflice ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ostaviti pokriveno da se smjesa udvostruči. Kašikom vaditi tijesto veličine stisnute šake, dobro ga natrljati brašnom i oklagijom raziviti u krug. Debljina tijesta je kao debljina prsta. Premazati vodom.

Za to vrijeme rernu i pleh ugrijati na maksimum.Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je nekoliko minuta – dok vi razvučete drugu prva je već gotova. Pečenepokriti krpom.

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrijana. Lepinjama je potrebna jaka vatra da narastu i budu pečene, a da u isto vrijeme ostanu mekane. Ukoliko namjeravate da lepinje pečete za doručak, može te ih umijesiti i navečer prije spavanja.

KOMENTARI