instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

PREDSJEDNIŠTVO SDA ODLUČILO: Smjene izvršnih odbora stranke u Bihaću, Zenici, Bužimu, Visokom, Kalesiji

PREDSJEDNIŠTVO SDA ODLUČILO: Smjene izvršnih odbora stranke u Bihaću, Zenici, Bužimu, Visokom, Kalesiji

Predsjedništvo SDA poziva kadrove SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima da djeluju u skladu sa Statutom, da poštuju odluke organa stranke i da svojim javnim istupima podržavaju poziciju i čuvaju ugled SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici u Sarajevu analiziralo je izborne rezultate, a zaključilo je da je SDA, s 317.111 glasova, osvojena 592 mandata u skupštinama 88 općina/gradova i s 32 načelničke pozicije, ubjedljivo najjača i najznačajnija politička stranka u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Glavnog odbora te stranke Halid Genjac novinarima je kazao da je SDA zadužila kantonalne odbore Stranke da, u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika općine/grada i u kojima je istovremeno lista SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.

To se, naveo je, odnosi na općine/gradove: Bihać, Bužim, Zenicu, Visoko i Kalesiju.

Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore da u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA u općinama u kojima SDA nije imala i nije osvojila poziciju načelnika općine, a lista SDA je imala značajniji pad u broju osvojenih glasova ili mandata. To se odnosi na općine Ključ i Gračanica.

– Kantonalni odbori se obavezuju da u sastav povjereništava u navedenim općinama imenuju isključivo kadrove koji su dali značajan doprinos izbornoj kampanji SDA. Povjereništva u navedenim općinskim organizacijama se obavezuju da nakon završene reevidencije članstva, a najkasnije za šest mjeseci, provedu redovne izbore u svojim općinskim organizacijama – istakao je Genjac.

Naveo je da Predsjedništvo SDA poziva kadrove SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima da djeluju u skladu sa Statutom, da poštuju odluke organa stranke i da svojim javnim istupima podržavaju poziciju i čuvaju ugled SDA.

Kaže da praksa nekih pojedinaca koji nastupaju u suprotnosti s ovim principima, i na štetu Stranke ubuduće neće biti tolerisana.

Također, Predsjedništvo SDA poziva sve općinske organizacije da formiraju timove za implementaciju izbornih rezultata i formiranje skupštinskih većina prioritetno sa koalicionim partnerima. U općinama u RS-u, rekao je Genjac, općinske organizacije mogu odlučivati o učešću u skupštinskim većinama prema vlastitoj procjeni.

Predsjedništvo SDA poziva i sve probosanske stranke da, zajedno s Općinskim odborom SDA Srebrenica, formiraju tim koji će pripremiti zajedničku platformu za dalje djelovanje u Srebrenici.

– Predsjedništvo je formiralo radnu grupu koja će izraditi Plan i program budućeg rada i djelovanja Stranke na području entiteta RS u cilju poboljšanja položaja povratnika – naglasio je Genjac, prenosi Fena.

Pozvali su članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH da “prestanu zloupotrebljavati svoj položaj i sprječavati obavezujuće donošenje odluke o ponavljanju izbora u općini Stolac”.

KOMENTARI