Predviđanja Milanovića i Vučića doživjela fijasko: Ništa nisu pogodili o ratu u Ukrajini

HomeVijestiBiH

Predviđanja Milanovića i Vučića doživjela fijasko: Ništa nisu pogodili o ratu u Ukrajini

Milanović bi bio samo frustrirani medijski nasilnik da nije predsjednik države članice EU-a i NATO-a

 

Predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Zoran Milanović su u nekoliko navrata od početka rata u Ukrajini dali hrabre prognoze stanja na bojištu, koje su favorizovale Rusiju, a ispostavile su se potpuno pogrešnim.

Zoran Milanović je u svojim javnim nastupima često isticao moć i snagu ruske vojske, optuživao je Ukrajinu kao da nije predsjednik države koja je članica NATO saveza. Ovakvi nastupi su Milanoviću donijeli status svojevrsne zvijezde u ruskim medijima, pogotovo govor da neće dopustit obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

O tome koliko pogrešnu percepciju ruske snage ili iz nekog razloga namjeru da rusku vojsku predstavi jačom nego što jeste govori niz izjava.

“Volio bih da je situacija drukčija, volio bih da je Ukrajina nakon osam godina zapadne pomoći pružila pravi, frontalni vojni otpor. To se, nažalost, nije dogodilo pa se sukob nakon dva dana preselio u velike gradove, to je katastrofa. Cijenim hrabrost ljudi, to je hrabro, ali vojnički to nije bilo dobro organizirano,” kazao je Milanović u početkom marta.

Nije puno trebalo čekati da razvoj situacije demantuje Milanovića, pa je Ukrajina ne samo odbranila sve veće gradove nego uspjela već u aprili prisiliti Rusiju da se povuće iz okoline Kijeva, sjeverne Ukrajine i okoline Harkova.

Jedan od najvećih Milanovićevih promašaja, posebno kada se stavi u kontekst brojnih ruskih poraza je izjava iz juna ove godine: “To je jedna zapetljana i komplicirana situacija. Nažalost je jednosmjerna. Ukrajinski predsjednik nema izbora da govori i radi ovo što govori, a to, nažalost, kao što vidimo, vodi u ratni poraz. Ruska čizma tamo gdje dođe ne odlazi. Neće ih nitko potjerati. To je moćna vojna sila. Možemo se naslađivati njihovom sporosti, ali, nažalost, tako je kako je.”

Nakon ove izjave Rusija je doživjela teške poraze u regiji Harkova, ali i Hersona iz kojeg je ruski ministar odbrane Šojgu najavio povlačenje.

U septembru je opet Milanović govorio o tome da Rusija brutalno komada Ukrajinu i to sa jako malim brojem. Kao po prokletstvu za Rusiju, krajem septembra je Putin objavio djelomičnu mobilizaciju.

Milanović bi neosporno bio kralj netačnih prognoza i precjenjivanja snage Rusije, da nema jakog konkurenta u svome istočnom susjedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vučićeve prognoze

Vučić je optuživao Zapad da preko Ukrajine vodi globalni rat protiv Rusije, a dramatičnosti koja je već dugo neodvojivi dio njegovog javnog nastupa nije nedostajalo. Naravno, kao i za sva druga pitanja u Srbiji, Vučić je najveći stručnjak i za ratnu situaciju u Ukrajini.

“Znam što nas čeka. Čim Putin obavi svoj posao u Seversku, Bakmutu i Soledaru pa dođe do linije Slavjansk-Kramatorsk-Avdivka, izaći se s prijedlogom. I ako ga Zapad ne prihvati, a neće, nastat će pakao, rekao je Vučić u julu nedugo nakon što su ruske snage zauzele Sjeverodonjeck.

Slično kao zapadni kolega, Vučić je napravio potpuno pogrešnu prognozu. Rusi ne samo da nisu zauzeli nijedan od ovih gradova nego su u slučaju Severska odbačeni od grada, a u međuvremenu su na sjeveru poraženi tako da je linija koju je Vučić naveo izgubila svoj strateški smisao.

Posljednji i možda najveći promašaj Vučića je došao prije samo nekoliko dana.

“Pred nama je teško vrijeme, sljedeća zima će biti još teža od ove, jer pred nama je bitka za Staljingrad, odlučujuća bitka u ratu u Ukrajini, bitka za Herson, u kojoj obje strane koriste hiljade tenkova, avione, artiljeriju,” kazao je Vučić, te nastavio “Zapad misli da će na taj način moći uništiti Rusiju, Rusija vjeruje da će tako moći zaštititi ono što je uzela na početku rata i dovesti rat do kraja. To će posvuda stvoriti dodatne probleme”.

U srijedu je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao da ruska vojska formira odbrambene linije na lijevoj obali rijeke Dnjepar. To u principu znači da će Rusija napustiti Herson i bez pokušaja da ga ozbiljnije brani, a definitivno neće doći do kataklizme i novog Staljingrada kojeg je Vučić najavio.

Aleksandar Vučić i Zoran Milanović iako često upućuju oštre riječi jedan prema drugom, očito imaju najmanje dvije stvari o kojima isto razmišljaju. Obojica se vole miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i patronizirati je ali i dati pogrešne procjene stanja u Ukrajini veličajući rusko oružje.

Na kraju se postavlja pitanje da li zaista Vučić i Milanović imaju tako loše savjetnike, da li su preveliki rusofili, obične neznalice ili se iza svega krije interes da provode propagandu o ruskoj snazi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0