instant fap
NaslovnicaMagazin

Prehranom spriječite gripu i prehladu

Prehranom spriječite gripu i prehladu

Bliži nam se razdoblje prehlada i gripa, stoga je savršeno vrijeme da počnete razmišljati o jačanju imuniteta, a prvi korak je odlazak u obližnji supermarket! Hranjenjem organizma određenim namirnicama sigurno ćete ojačati imunitet, a mi vam donosimo namirnice koje su za to najbolje.

Citrusno voće
Većina ljudi poseže za vitaminom C nakon prvih simptoma prehlade ili gripe. No, jeste li znali da je citrusno voće, koje je bogato vitaminom C, pri vrhu ljestvice svih namirnica koje ojačavaju imunitet. Naime, vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, ključnih za borbu protiv infekcija. Budući da vaše tijelo samo ne proizvodi vitamin C niti ga može pohraniti, važno je unositi ga svakodnevno. Gotovo svi agrumi sadrže veliku količinu vitamina C, a dovoljno je da njihov sok istisnete u jelo kao što je salata.

Crvena paprika
Vitamin C ne ojačava samo imunitet, već održava zdravlje i ljepotu kože. Mislite da citrusno voće ima najviše vitamina C? Razmislite ponovno jer crvena paprika sadrži gotovo dvostruko više vitamina C, a uz to je i odličan izvor beta karotena.

Brokula
Sadrži veliki broj minerala i vitamina koji su spremni za borbu s bilo kojim klicama i bakterijama. Prepuna je vitaminima A, C i E, kao i brojnim antioksidansima. Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje možete staviti na stol. Kuhajte ju što je manje moguće kako bi zadržala sva ljekovita svojstva.

Češnjak
Pronaći ćete ga u gotovo svakoj kuhinji svijeta. On nije samo začin jelima već je i jedna od najboljih namirnica za vaše zdravlje. U povijesti su ga koristili za borbu protiv infekcija, a moderna znanost je pokazala da češnjak pomaže kod reguliranja razine holesterola i sprečava otvrdnuće arterija.

Đumbir
Iako se koristi kao dodatak mnogim slasticama, đumbir možete konzumirati na različite načine. On pomaže kod hroničnih bolova, pokazao se učinkovitim kod snižavanja holesterola, a prehladu može u potpunosti spriječiti. Gingerol je taj koji đumbiru daje specifičan okus i miris, a neka istraživanja sugeriraju da ima antikancerogeno djelovanje.

Špinat
Odličan je izvor vitamina C, brojnih antioksidansa i beta karotena, koji su se pokazali učinkoviti kod borbe protiv infekcija. Isto kao i s brokulom, špinat kuhajte što manje kako bi zadržao sva ljekovita svojstva, a odlično je što ga možete pripremati na razne načine i poslužiti kao prilog raznim jelima.

Jogurt
Nedavna istraživanja su pokazala da jogurt potiče imunološki sistem da se brani od bolesti. Dodatna istraživanja pokazuju da manjak vitamina D povećava rizik od nastanka prehlade, stoga odaberite jogurt koji je obogaćen D vitaminom.

Bademi
Vitamin E je jedan od najučinkovitijih vitamina koji jačaju imunitet. Vitamin E je topiv u masti, što znači da je potrebna prisutnost masti kako bi se pravilno apsorbirao. Orašasti plodovi, naročito bademi, prepuni su vitamina E, a pola šalice orašastih plodova dnevno će zadovoljiti potrebe organizma za vitaminom E.

Kurkuma
Ovaj začin ima protuupalna svojstva, olakšava simptome osteoartritisa i reumoatoidnog artritisa. Visoka količina kurkumina, koji kurkumi daje prepoznatljivu boju, djeluje odlično u borbi protiv prehlade i gripe.
Zeleni čaj
Zeleni i crni čaj su bogati flavonoidima, snažnim antioksidansima. Ipak, zeleni čaj je nešto učinkovitiji jer sadrži i EGCG, također snažan antioksidans. Proces fermentacije, kroz koji prolazi crni čaj, uništava EGCG. Antioksidansi će smanjiti količinu slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za niz bolesti, kao i za prijevremeno starenje kože.

KOMENTARI