instant fap

Premijer USK Hamdija Lipovača ima plaću od 4.379

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio je izvještaj po kojem je šest od devet kantona (svi osim Zeničko-dobojskog) u ovom bh. entitetu dobilo negativno mišljenje.

Unsko-sanski, Srednjobosanski, Kanton 10, Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Kanton Sarajevo dobili su negativno mišljenje o poslovanju u 2011. godini, dok su Tuzlanski, Bosansko-podrinjski i Posavski kanton dobili mišljenja s rezervom.

Prema riječima generalnog revizora Ureda za reviziju FBiH Ibrahima Okanovića, jedan od razloga lošeg poslovanja kantona jeste to da se planiranje budžeta ne vrši u skladu sa propisima i realnim mogućnostima, odnosno ostvarivim prihodima, zbog čega dolazi do potrošnje mimo dozvoljenih okvira i nagomilavanja dugova, što vodi u nelikvidnost.

“Kod kantona je vrlo bitno naglasiti da je loše upravljanje imovinom, obavezama i potraživanjima”, kazao je Okanović. Rashodi su u većini kantona bili veći od prihoda, što je dovelo do višemilionskog deficita na nivou kantona.

“Ostvareni rashodi u odnosu na prihode iznose više od 200 miliona KM u svih deset kantona. To je dosta velika suma. Ovo je protuzakonito jer nije u skladu sa Zakonom o budžetu u Federaciji”, pojasnio je generalni revizor Ureda za reviziju.

Troše više nego što zarađuju

Kanton Sarajevo je potrošio skoro 25 miliona maraka više nego je planirano budžetom. Hercegovačko-neretvanski kanton je prijavio suficit u iznosu nešto većem od milion maraka, dok je finansijskom revizijom utvrđen deficit od skoro pola miliona.

I ZHK troši više nego što zarađuje te su u minusu većem od 35 miliona maraka. Unsko-sanski kanton, koji prednjači u javnoj potrošnji, 2011. godinu završio je također u minusu od više od sedam miliona KM. Deficit Tuzlanskog kantona je sa krajem prošle godine iznosio 44.287.235 KM.

“Nepokrivenu potrošnju imaju svi kantoni osim Srednjobosanskog i Kantona 10”, dodaje Okanović.

Najviše budžetskih sredstava na nivou kantona troše zaposleni u obrazovanju, policiji i administraciji. Tako, recimo, u Unsko-sanskom kantonu na njihove plaće ode više od 70 posto budžeta. Taj iznos u HNK je više od 74 posto, u KS 37 posto, u Tuzlanskom kantonu 64 posto, Zapadno-hercegovačkom 72 posto, Kantonu 10 više od 76 posto…

“Ukupan broj zaposlenih koji se finansiraju javnim novcem iznosi 50.955, od čega je u obrazovanju 32.502, policiji 10.367, pravosuđu 3.154 i administraciji/upravi 4.932 zaposlenih. U 2011. godini potrošeno je više od milijardu maraka na njihove plaće”, pojasnio je Okanović.

Astronomske plaće budžetskih korisnika

Prema današnjem izvještaju, najveću budžetsku plaću ima premijer USK i ona iznosi 4.379 KM. Također, i ministri u Vladi ovog kantona imaju najveće plaće, 3.594 KM.

Najmanju plaću ima premijer Posavskog kantona 1.785 i ministri u tamošnjoj Vladi 1.530.

Što se tiče plaće predsjedavajućeg Skupštine, USK se opet nalazi na prvom mjestu, gdje osoba na ovoj poziciji zarađuje 3.726 KM.

Negativni revizorski izvještaji ponavljaju se iz godine u godinu. Oni se šalju Parlamentu Federacije BiH i tužiteljstvima koji, nažalost, po pitanju kršenja zakona i veće potrošnje od dozvoljene ne rade ništa.

KOMENTARI