instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Priča o biljkama koje rastu na mjestima masovnih grobnica u BiH

Priča o biljkama koje rastu na mjestima masovnih grobnica u BiH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, večeras je otvorena izložba Ismara Čirkinagića pod nazivom HERBARIUM.

Izložba HERBARIUM sadrži dio prikupljenih biljaka koje su pronađene na mjestima masovnih grobnica oko Prijedora, uključujući i Tomašicu, najveću masovnu grobnicu u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

Čirkinagić je bosansko-danski vizuelni umjetnik koji je domovinu napustio ratnih devedesetih. Od 2004. godine se bavi prikupljanjem biljaka sa navedenog područja i fotografiranjem pejzaža. 

Ovaj konceptualni umjetnik bavio se najviše političkim i socijalnim temama, a kao razlog za njihov odabir identificirao je činjenicu da dolazi iz Bosne i Hercegovine koja se, kao što, nažalost, itekako znamo suočava niz godina s takvim pitanjima.

Čirkinagić, koji se kao dijete našao u izbjeglištvu u Danskoj, uoči izložbe je za portal Radiosarajevo.ba otkrio kako se često vraćao u Prijedor i saznavao sve više o masovnim grobnicama.

Tako je započeo projekt fotografiranja – Ismar je svojom kamerom bilježio floru koja raste na tim područjima. Na pitanje kakve su emocije pratile proces fotografiranja i nakon toga stvaranje herbarija, autor kaže:

U početku mi je bilo čudno kada sam dolazio na ta mjesta. Pokušavao sam da zamislim i da na neki način doživim šta se tu događalo. Na dobrom dijelu tih lokacija već su bile izvršene ekshumacije. Sam pejzaž se promijenio. To je priroda, teško je pretpostaviti da se tu bilo nešto tako mračno događalo.”

Na pitanje, odakle ideja da se flora s masovnih grobnica ovjekovječi kroz formu herbarijuma, autor kaže:

Herbar zahtijeva strpljenje i kao da djeluje terapeutski. To je došlo spontano, kroz proces istraživanja. Fotografisao sam prirodu i pejzaže, svaku lokaciju po četiri-pet puta i uvidio da se flora konstantno mijenja.

U dodiru s travom, biljkama, shvatate da svaka ima svoje ime, latinsko, pripadnost nekoj familiji. Kao što u masovnim grobnicama svi ti ljudi imaju imena, prezimena, porodice. Vjerovatno tu dolazi ideja herbarijuma. Moj deda je bio biolog tako da sam odmalena bio okružen florom i faunom u herbarijumima i formalinu. Vjerovatno je i to utjecalo na mene”, kaže Ismar Čirkinagić.

Konačan cilj umjetnika je da ovom izložbom “prikaže elemente novog života koji se javlja na mjestima gdje su životi naprasno prekinuti”.

Inače, prvu samostalnu izložbu u BiH pod nazivom “Ocean Europe” imao je 2018. godine.

Izložba HERBARIUM, istaknimo, ostat će kao stalni dio postavke Muzeja, a realizirana je uz podršku VII Akademije.

KOMENTARI