instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Priča o Fikretu Hodžiću, legendarnom sportisti kojeg je oplakivao i Schwarzenegger

Priča o Fikretu Hodžiću, legendarnom sportisti kojeg je oplakivao i Schwarzenegger

Ekipa Buka magazina prije nekoliko sedmica bila je u Kozarcu, u posjeti spomen kuću legendarnog Fikreta Hodžića, bodibildera koji je tragično okončao svoj život početkom 1992. godine, a ubijen je na par metara od kućnog praga.

Na ovogodišnjem konkursu za novinarsku nagradu ”Boško Milovanović” za 2021. godinu drugo mjesto osvojio je novinar Buka magazina Ernest Bučinski, a nagradu je dobio za članak KOJI PONOVO OBJAVLJUJEMO ( OBJAVLJEN U AVGUSTU 2021.GODINE)

Ekipa Buka magazina prije nekoliko sedmica bila je u Kozarcu, u posjeti spomen kuću legendarnog Fikreta Hodžića, bodibildera koji je tragično okončao svoj život početkom 1992. godine, a ubijen je na par metara od kućnog praga.

Stanovništvo mjesta Kozarac nadomak Prijedora, u toku proteklog rata u Bosni i Hercegovini, mnogo je propatilo, a na stotine ljudi izgubilo je život. Gotovo čitave porodice su nestale, a danas se u centru Kozarca nalazi spomenik posvećen žrtvama tog stravičnog zločina. Taj dio Potkozarja naseljavalo je bošnjačko stanovništvo, koje je početkom 1992. godine prognano, a kuće su opljačkane i oputošene. Nakon rata, prognanici su se počeli vraćati i danas je Kozarac jedno moderno mjesto u kojem se pristojno živi. Međutim, ratne rane ostale su duboko urezane u duše povratnika, koji su doživjeli mnogo nepravde i zla tokom proteklog rata. 

Ekipa Buka magazina prije nekoliko sedmica bila je u Kozarcu u posjeti spomen kuću legendarnog Fikreta Hodžića, bodibildera koji je tragično okončao svoj život početkom 1992. godine, a ubijen je na par metara od kućnog praga. U ovom tekstu nećemo osuđivati nikoga, jer oni koji su krivi za ratne zločine procesuirani su i dobili kazne koje im je odredio međunarodni sud. Jedina namjera nam je da se prisjetimo sjajnog čovjeka, Fikreta Hodžića, koji je imao zaista prebogatu sportsku karijeru. Spomen kuća je otvorena na inicijativu njegove supruge Suade Hodžić, a kada smo stigli ispred tog omanjeg objekta, dočekala nas je upravo ona. Supruga zapravo i vodi goste kroz spomen kuću, jer niko bolje od nje i ne poznaje privatni život i karijeru njenoga supruga.   

”Početak karijere moga muža Fikreta je davne 1973. godine. Tada je počeo sa vježbanjem s betonskim tegovima koje je sam pravio. U početku su to bili mali tegovi, a vremenom je prelazio i na veće. Kada smo se vjenčali 1975. godine, on je nabavio profesionalne tegove i počeo aktivno da trenira i da vježba na spravama. Već 1976. godine on je bio prvak Jugoslavije i, kako je tada osvojio titulu, bio je nepobjediv u svojoj kategoriji sve do prokletoga rata. Bio je prvak prvo u lakoj kategoriji, a kasnije i u srednjoj kategoriji”, kazala je naša sagovornica, prisjećajući se vremena kada je njen suprug osvajao medalje. 

Da bi se osvojilo takmičenje u bodibildingu, pripreme moraju da budu ozbiljne, ali nisu ni pripreme za svako takmičenje jednake.

”Pripreme su počinjale od prvoga februara i tada se aktivno trenira dva puta dnevno uz specijalnu ishranu. Sve to traje do tridesetog oktobra, a onda se odlazilo na takmičenja. Naporan rad je bio neophodan, ali moj suprug je disciplinovano vježbao i zato je i bio najbolji”, rekla je gospođa Suada.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

KOMENTARI