instant fap

Priča o zabranjenoj ljubavi pretočena u dramski tekst

Priča o zabranjenoj ljubavi pretočena u dramski tekst

Svjetlo dana ugledala je knjiga profesorice Aiše Hadžiahmetović i dramaturginje Dijane Merdanović pod nazivom “Koje boje je ljubav”.

Radi se o dramskom tekstu pisanom za istoimenu predstavu koja je premijerno izvedena početkom ove godine, a do sada je doživjela pet scenskih izvedbi. Dramski tekst je inspirisan stvarnom životnom pričom i zabranjenom ljubavi dvoje mladih u Sanskom Mostu.

Nastao je na osnovu motiva i stvarnih životnih priča glumaca sanskog amaterskog pozorišta, koje su kroz pozorišnu adaptaciju dobile sasvim novu dimenziju, ali priča je i dalje prepoznatljiva i prlagođena cjelokupnoj današnjoj društvenoj zbilji. Iako se u priči isprepliću različite priče iz životne svakodnevnice, glavni motiv u predstavi je zabranjena ljubav dvoje mladih ljudi iz dviju porodica koje su različitog društvenog i socijalnog statusa.

Na ovaj način drama “Koje boje je ljubav ?“, postavlja pitanje i nastoji ukazati na probleme savremenog društva, u kojem, na žalost, i dalje susrećemo predrasude i različite stereotipe, što u konačnici mladim ljudima predstavlja ogroman teret. Predstava u izvedbi Amaterskog pozorišta “Teatar Art”, kojeg već dugi niz godina s uspjehom vodi profesorica Hadžiahmetović, do sada je izvedena pet puta.

Na srednjoškolskom takmičenju u Konjicu dobila je nagradu za najbolji tekst i dramaturgiju, a posebno upečatljiv nastup bio je u prijedorskom pozorištu prije nekoliko mjeseci.

KOMENTARI