instant fap
NaslovnicaMagazin

Priče za laku noć djeluju poput terapije za djecu

Priče za laku noć djeluju poput terapije za djecu

Priče za laku noć mnogima su omiljena uspomena na djetinjstvo. Iako je današnjica zahvaćena velom tehnologije, ovaj ritual ne bi trebao pasti u zaborav, a naročito zato što on utječe na razvijanje mentalnog zdravlja kod djece.

Roditelji često uočavaju vrste neželjenog ponašanja kod svojih mališana, a kako bi to promijenili služe se raznim metodama.

Ipak, niko i ne sluti da pričanje priča pred spavanje može utjecati na to da vaše dijete promijeni svoj pogled na svijet.

Kada im predstave junaka izmišljenog imena i sličnog ponašanja koje žele promijeniti, roditelji kroz priču mogu nagovijestiti promjene koje žele podstići kod djeteta.

“Spomenite djetetu junaka kojeg su roditelji mnogo voljeli. Ispričajte mu o dobrim djelima koja je činio, a onda mu ukažite i na to da je imao neko ponašanje ili greške koje se nisu dopadale njegovim bližnjim. Možete spomenuti i da su oni bili zabrinuti ili tužni zbog njegovog ponašanja – onako kako je u stvarnosti. Zatim smislite kraj u kojem se događa čudo i junak mijenja svoje ponašanje. Neka to bude sretan kraj, gdje se svi raduju i žive u ljubavi”.

Mnogi roditelji uspjeli su ovom metodom priča pomoći djeci da preusmjere svoje ponašanje.

Na taj način izbjegavate kažnjavanje i napetu atmosferu, a djetetova ličnost ostat će nenarušena, čak podržana.

Suviše mala, djeca ne mogu jasno vidjeti svoje greške ni ponašanje. Zato, da bi znala razlučiti dobro od lošeg, potrebno im je da u glavi stvore vlastite slike.

Ovaj ritual ne samo da utječe na ponašanje vašeg djeteta, nego i produbljuje vašu povezanost s njim, pomaže mu pri građenju vokabulara i ličnosti.

“Pričama pred spavanje pomažete mu da produbi maštu, ali ga učite i osnovnim ljudskim osjećanjima poput razumijevanja, saosjećanja ili empatije”.V

KOMENTARI