instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Prirodne katastrofe: BiH rizičnija od Italije

Prirodne katastrofe: BiH rizičnija od Italije

Zemljostres koji je u srijedu ujutro pogodio Italiju odnio je stotine ljudskih života i ponovo otvorio pitanje trusnih svjetskih područja. Prošlogodišnji izvještav o riziku od prirodnih katastrofa u svijetu, koje je objavio Odjel Ujedinjenih naroda zadužen za životnu sredinu i ljudsku sigurnost, pokazuje kako je Italija među najrizičnijim evropskim zemljama.

Izvještaj je obuhvatilo 173 zemlje, a Italija ima indeks 4,88 da će se naći na udaru zemljotresa, oluje, poplave, suše, povećanja razine mora. Ono što nas treba zabrinuti su predviđanja za BiH.

Naime, BiH je, prema ovom istraživanju, s indeksom 6,42 rizičnija od Italije. Na evropskom kontinentu “opasnije” od BiH samo su Rumunija (6,61), Grčka (7,36), Srbija (7,53), Holandija (8,76) i Albanija (10,01).

Za utjehu može poslužiti podatak da evropskih zemalja nema među 20 najopasnijih mjesta na svijetu.

Neslavnu listu predvodi Vanuatu, otočka država u Tihom okeanu (indeks rizika je čak 36,43), slijedi Tonga, također otočna država (28,23), Filipini (27,52)… Od većih i poznatijih država najugroženiji su Japan na 15. mjestu (14,1) i Čile na 19. (12,28).

KOMENTARI