instant fap

Procesuirati odgovorne za zločine u Sanskom Mostu

Procesuirati odgovorne za zločine u Sanskom Mostu

Vrijeme prolazi, svjedoci umiru, a na žalost, umiru i oni koji su počinili zločin i koje nije dotakla ruka pravde. Udruženja logoraša općine Sanski Most i danas je nastavilo sa aktivnostima vezanim za potpisivanje peticije zbog sporog procesuiranja i kažnjavanja ratnih zločinaca za počinjene zločine na području sanske općine, u periodu od 1992. do 1995. godine.

U tekstu peticije se navodi:

„Mi građani Sanskog Mosta tražimo od nadležnih Tužilaštava u Bosni i Hercegovini da procesuiraju odgovorne za ratne zločine počinjene u našem gradu. Kako vrijeme ne stoji i sve više i više odmiče, građani Sanskog Mosta se spravom pitaju šta rade tužilaštva kako bi zločinci bili kažnjeni, a pravda zadovoljena.
U Sanskom Mostu je ubijeno 785 građana, od toga 6 % mlađih od 18 godina i 13 % žena. Svakim danom se pitamo kad će zločinci odgovarati za sve ono što su učinili u svojoj zločinačkoj nakani. Napominjemo, da su svi oblici zločina bili zastupljeni  nad građanima Sanskog Mosta nad njihovim kulturnim i vjerskim identitetom.  Bošnjaci i Hrvati Sanskog Mosta se pitaju kome je u cilju da zločini ostanu nekažnjeni.

Vrijeme prolazi, svjedoci umiru, a na žalost, umiru i oni koji su počinili zločin  i koje nije dotakla ruka pravde. Očekujemo da ubrzate proces kako bi na optuženičke klupe sjeli članovi kriznog štaba tzv. Srpske opštine Sanski Most, nadležni iz tadašnje policije i vojske zajedno sa egzekutorima zločincima.
Napominjemo, da je do sada Sud BiH procesuirao samo dvojicu ljudi odgovornih za počinjene zločine u Sanskom Mostu, a da je treći proces još u toku. Mi građani Sanskog Mosta, žrtve ovih zločina, spremni smo svjedočiti što se sve dešavalo u Sanskom Mostu u toku rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.“

Iz Udruženja logoraša općine Sanski Most pozvali su sve građane da se odazovu i potpišu peticiju kako bi se i na taj način upozorile nadležne institucije za procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca. Iz ovog udruženja navode kako su za dan potpisivanja peticije odabrali 19. april, datum kada su 1992. godine SDS i njegove paravojne formacije nasilno preuzele vlast u općini Sanski Most uz pomoć jedinica tadašnje JNA.

KOMENTARI