instant fap

Program mjera za podsticaj zapošljavanja u poljoprivredi

Program mjera za podsticaj zapošljavanja u poljoprivredi

Povodom raspisanog javnog poziva za program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede, danas je u Sanskom Mostu održana prezentacija na kojoj su svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima predstavljene podsticajne mjere koje su namijenjene jačanju agrarnog sektora i razvoju domaće poljoprivrede.

Da se radi o veoma dobro osmišljenom programu,u sklopu kojeg se u naredne tri godine nastoji kroz podsticajna sredstva pružiti podrška u razvoju biznisa u poljoprivredi, svjedoči prisustvo velikog broja poljoprivrednika, kojima su predstavljene osnovne smjernice i uslovi koje je neophodno ispuniti prilikom podnošenja prijave za pomenuti program. Ispred Zavoda za zapošljavanje USK, prisutnima se obratio Sanel Mahić, koji je istakao kako ovaj program pruža mogućnost poljoprivrednicima da razviju vlastiti obrt, te ostvare određene pogodnosti kroz refundaciju odobrenih sredstava.

12119016_912489745500073_4848320237561240494_n

Podsjećamo. Federalni zavod za zapošljavanje objavio je Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 3.000.000,00 KM koje obezbjeđuju Federalni zavod za zapošljavanje – u iznosu od 1.500.000,00 KM i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – u iznosu od 1.500.000,00 KM. Cilj ovog programa je omogućiti poticaj za osobe sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistrovanim i već postojećim poslovnim subjektima u oblasti poljoprivrede.

Ciljna grupa, odnosno korisnici sredstava su lica prijavljena na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH, te u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, bez obzira na stepen obrazovanja i dob, a koja će po odobravanju sredstava registrovati i održati registrovanom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 36 mjeseci, ili koje će se zaposliti u novoregistriranim ili već postojećim poljoprivrednim obrtima.

Detaljne informacije o ciljnoj grupi, ko se može a ko ne prijaviti na konkurs, vrstama poticajnih mjera, kao i načinu prijave mogu se pronaći na stranicama Federalnog zavoda za zapošljavanje, a pored toga Općinski biro i rada i Služba za poljoprivredu stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije i eventualno potrebnu pomoć prilikom podnošenja prijava.

KOMENTARI