instant fap
NaslovnicaUncategorized

Projekat “Nada” slavi 15. rođendan

Projekat “Nada” slavi 15. rođendan

Danas je skromno obilježena petnaesta godišnjica projekta „Nada“, koji se realizira u sklopu nevladine njemačke organizacije „AWO“ . Radi se o jedinom projektu takve vrste u Sanskom Mostu posvećen edukaciji i socijalizaciji za djecu s poteškoćama.

Priča o mališanima Nade počinje već davne 2004. godine kada je projekat osmislila Njemica Christa Steinheuser, a za realizaciju je bila zadužena pedagogica, Sanjanka Amela Omić. Prvih pet godina je bilo teško, ali prekretnica se desila 2009. godine kada bh. reprezentavac Senijad Ibričić organizuje humanitarnu utakmicu, a počasni gosti su mališani „Nade. Nakon toga javnost se budi i pruža podršku radu AWO Fondacije.

Potom podršku pruža porodica Šarčević, Admir i Sanela, koji su porijeklom iz Sanskog Mosta, a borave u Kanadi. Oni saznaju za problem, pokazuju solidarnost i pomažu organiziranjem niz projekata za sanske mališane. Potom se uključuju i sanski muzičari koji 2011. godine organizuju humanitarni koncert pod nazivom ” Ko nekad u 8 “sa ciljem da se i kroz razne donacije obezbijedi finansijska podrška projektu „Nada.

Projekat „Nada“ pored mališanima sa poteškoćama u razvoju mnogo znači roditeljima i porodicama.

Prostorije „AWO organizacije su mjesto gdje uz druženje i zabavu provode najviše vremena. Petnaestom rođendanu projekta „Nada“ prisustvovali su Karin i Volker Benzing, predstavnici nevladine njemačke organizacije „AWO“ .

Oni nisu krili oduševljenje sa uspješnom realizacijom ovog jedinstvenog projekta u gradu na devet rijeka. Projekat „Nada“ je danas uspješna priča i ima veliku podrška pojedinaca, ustanova, institucija i mnogih organizacija. Posebno se treba zahvaliti i „AWO Fondaciji“ iz Njemačke, te Općini Sanski Most koja pomaže nekoliko projekata. Mališane Nade već nekoliko godina nesebično pomaže i Sanjanin Dinko Muhić, koji živi radi u Njemačkoj. On je pomogao rekonstrukciju vanjske igraonice, kao i zamjenu dotrajale stolarije, a donirao je i sredstva za ogrijevnu sezonu.

Također, zajvaljujući porodici Osmančević mališani besplano putuju na višednevni izlet na more u grad Vodice, a uz besplatan prevoz firme KVIM Company. Zahvaljujući projektu Nada u protekle dvije godine izvšena je podjela preko 600 novogodišnjih paketića za sanski djecu, a zahvale za ovu donaciju idu Ameli Bešic i Harisu Sinanoviću iz Sant. Louisa. Također se uspješno realizira i projekt “Užina“.

Mališani uključeni i projekat „Nada“ se na kraju zahvaljuju svim prijateljima na nesebičnoj i iskrenoj podršci.

KOMENTARI