instant fap

Promocija knjige „Zulija“

Promocija knjige „Zulija“, autora Bajra Perve, održana je jučer u prostoru divanhane Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.
Radi se o poemi koja govori o tragediji koju je doživio bošnjački narod u Podrinju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je sedma po redu knjiga ovog književnika, publiciste i novinara.  Poema govori u Zuliji, Bošnjakinji koja doživljava i proživljava veliku porodičnu i ličnu tragediju tokom agresije koja je izvršena na područje Podrinja tokom 1992. godine. O ovom književnom djelu govorio je Mirsad efendija Spahić, koji je istakao snagu stihova koji izviru iz same poeme.
Poema „Zulija“ snažno govori i o rijeci Drini, kao svojevrsnom mezaristanu bošnjačkog naroda i toponimu koji je u svim dosadašnjim ratovima bio simbol za stradanja Bošnjaka, ali i njihov ponovni nacionalni preporod.  Nakon promocije poeme „Zulija“ u haremu Hamzibegove džamije svečano je otvorena izložba posvećena čuvenom turskom putopiscu iz osmanskog perioda, Evliji Čelebiji. Postavka ove izložbe čini dio kulturnog blaga turskog kulturnog centra „Junuz Emre“ koji egzistira u Sarajevu.  Predstavnik ovog kulturnog centra, Šeho Zaltan, istakao je zadovoljstvo time što mogu na ovaj način uveličati manifestaciju „Musalla 2012“.

KOMENTARI