instant fap
NaslovnicaUncategorized

Promocija pooezije Faruka Alagića

Promocija pooezije Faruka Alagića

Promocija knjige „Krivi put nije pravi put“, čiji je autor Faruk Alagić, održana je sinoć u prepunoj maloj sali gradskog kina u prisustvu brojnih posjetilaca.

Radi se o prvoj zbirci poezije koju Alagić piše još od dječačkih dana, a o njegovoj knjizi govorili su Salko ef, Salihspahić te naš poznati književnik i publicista, Fatmir Alispahić. „Faruk Alagić je svoju poetiku utemeljio na narodnoj osjećajnosti, a to je prostranije i neposrednije od ma kakvog akademičnog, sofisticiranog i visokoumnog čitanja i tumačenja.“, istakao je Alispahić.

On je dodao kako je ova knjiga mnogo značajnija nego što se čini, jer je lišena književnog kvazielitizma koji danas dominira u domaćoj književnosti, a pjesme u njoj su napisane običnim, narodnim jezikom, uz puno senzibiliteta koji krasi Krajišnike.

14322453_908587865908348_349784829860473977_n

Sam autor se u emotivnom govoru zahvalio svima koji su doprinijeli da ova zbirka njegovih pjesama ugleda svjetlo dana. U proteklih nekoliko decenija, kako kaže, napisao je četiri zbirke poezije s različitom tematikom, ali zbog objektivnih okolnosti sve do sada nije imao priliku da ih objavi. Prije izvjesnog vremena odlučio je da sve pjesme objedini u jednu zbirku koja je potom nedavno izdata.

Zbirka je podijeljena na četiri tematska ciklusa, a pjesme su idejno posvećene vjerskim temama, tradicionalnim i porodičnim vrijednostima kod Bošnjaka, te su prožete patriotizmom i ljubavi prema Bosni. Ovaj događaj su svojim nastupima uveličali djevojčica Amina Alagić, koja je govorila stihove Alagićeve poezije te muzičar Ismet Avdić.

Nakon promocije u Sanskom Mostu, knjiga „Krivi put nije pravi put“ biće predstavljena u okviru manifestecije „Slobodarski dan Bosanske Krupe“, koja se održava ovih dana. Faruk Alagić je rođen prije 55 godina u Fajtovcima, gdje i danas živi, pripadnik je 511. slavne brdske brigade koja je djelovala u sastavu Petog korpusa i već dugi niz godina je uposlenik JKP „Sana“.

KOMENTARI