instant fap
NaslovnicaUncategorized

Propali pregovori SDA i A SDA

Propali pregovori SDA i A SDA

Nakon što je A SDA u Skupštini USK-a provela proces rekonstrukcije Vlade bez učešća organa partnerske SDA, najviši zakonodavni organ kantona je ostao bez parlamentarne većine. Tri pokušaja održavanja Skupštine su završena bezuspješno. To je bio razlog da su se danas u Sarajevu sastale najviše delegacije ovih stranaka kako bi se našao izlaz iz političke krize izazvane neodgovornim potezima lidera A SDA.

U delegaciji A SDA učešće na ovom sastanku su uzeli Nermin Ogrešević, Jasmin Emrić i Rifet Hozanović. A SDA su zastupali Predsjednik KO SDA USK-a Šemsudin Dedić i član Predsjedništva SDA Asim Kamber. Domaćini ovom sastanku ispred vrha SDA bili su Potpredsjednik SDA Safet Softić i Generalni sekretar Amir Zukić.

Iako je SDA na prošlim izborima osvojila duplo više glasova, partnerska A SDA nije htjela odustati od stava da imaju jednak broj ministarskih pozicija u Vladi kantona.

Jedan od zahtjeva pregovarača SDA je bio da se u Vladu obavezno moraju vratiti smijenjeni SDA ministri Senad Kljajić i Dragan Polimanac. Razmimoilaženje oko ovog zahtjeva bio je razlog zbog kojeg su pregovarači SDA odustali od bilo kakvih daljnjih pregovora.

Na rasplet političke krize izazvane destrukcijom A SDA i neodgovornih poslanika SDA u Skupštini kantona svakako će se desiti narednih dana. A jedno je sigurno – jedna će SDA vjerovatno ispasti iz vlasti… Koja, ostaje da se vidi?

KOMENTARI