instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Propao prvi pokušaj lansiranja kineske rakete na metan u orbitu

Propao prvi pokušaj lansiranja kineske rakete na metan u orbitu

Kineska kompanija LandSpace nije uspjela obaviti misiju lansiranja rakete na metan.

Bilo je lansiranje prve potrošne rakete na metan u orbitu, a očekivanja su bila velika jer je riječ o prvom kineskom lansiranju komercijalno razvijene rakete na tečno gorivo. Kako piše SpaceNews, Zhuque-2 raketa je poletjela iz novog postrojenja u Centru za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi, sve se činilo u redu jer su glavni motori prve i druge faze funkcionisali kako treba, no u drugoj fazi je došlo do zakazivanja pa je pokušaj propao.

Noniusni potisnici su se trebali aktivirati i ponijeti drugu fazu i teret u orbitu, no čini se da to nije funkcionisalo kako treba.

Zhuque-2 raketa je nosila nekoliko satelita za komercijalne kompanije. Inače, ona može isporučiti teret težak šest tona u nisku orbitu Zemlje na visinu od 200 kilometara, odnosno četiri tone u sunčevo – sinhronu orbitu na visinu od 400 kg.

Raketa je duga 49,5 metara i stvara 268 tona potiska.

Iako lansiranja raketa stvaraju tek mali dio svih karbonskih emisija na Zemlji, održivo ili “zeleno” raketno gorivo je imperativ. NASA koristi tečni vodik desetljećima zbog njegove efikasnosti, ali se metan već dugo smatra “svemirskim gorivom budućnosti”. Metan proizvodi manje karbona te se može skladištiti pri većim temperaturama. Također, zahtijeva manje troškove, no razvoj raketa na metan donosi brojne izazove.

U novembru je LandSpace najavio model druge generacije rakete Zhuque, koja će se moći koristiti više puta, a radi i na poboljšanim motorima za drugu fazu koji ne uključuju noniusne potisnike.

KOMENTARI