instant fap
NaslovnicaBiH

Proračun usvojen. Od bošnjačkih stranaka za glasali samo zastupnici SDP-a

Proračun usvojen. Od bošnjačkih stranaka za glasali samo zastupnici SDP-a

Kako u odnosima “petorke” i SDA dosta toga ne štima, pokazala je i rasprava o nekoliko drugih zakona koji su bili na dnevnom redu.

Dan nakon sastanka šestorice lidera i zadnjeg pokušaja da se postigne puna suglasnost o predloženom proračunu održano je zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koje će umnogome odrediti i izgled buduće vlasti na državnoj razini.

Poruke stranaka

Poruka SDP-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SDS-a da će SDA svojim očitovanjem prema predloženom proračunu odrediti ostaje li ili izlazi iz vlasti, mogla se čuti i na zasjedanju Parlamenta. No, ono što je Sulejman Tihić kazao na sastanku “šestorke” potvrdili su i zastupnici SDA u Parlamentu. Za njih je prijedlog proračuna kojeg je utvrdilo Vijeće ministara bio neprihvatljiv. Ova stranka je jučer predložila čak 11 amandmana za koje je unaprijed bilo jasno da neće biti prihvatljivi većini ostalih zastupnika. – Bez prihvaćanja ovih amandmana mi nećemo moći podržati proračun. Za nas je neprihvatljivo da se globalnim okvirom fiksira državi iznos od 950 milijuna KM. Zato i predlažemo amandmansko povećanje za 47 milijuna KM. To nije neki veliki iznos ako postoji dobra volja da se nađe rješenje, već na početku rasprave je ostalim zastupnicima poručio Šefik Džaferović iz SDA. Većina ostalih zastupnika, pogotovo iz pet ostalih vladajućih stranaka, isticali su da je BiH neophodan proračun, te da je postojeći prijedlog rezultat višestrukih kompromisa. -Ovaj proračun je pripremljen sukladno političkom dogovoru u BiH kojeg je bilo moguće postići i sukladno ekonomskom i fiskalnom potencijalu BiH. Kao jedan od sudionika sastanka lidera političkih stranaka mogu reći da smo pokušali doći do kompromisa koji može dobiti najširu moguću potporu u parlamentu – kazao je Božo Ljubić. Uzaludne su bile i dodatne konzultacije izvan parlamentarne dvorane.

Intenzivni kontakti

Doznajemo kako su kontakti čelnika stranaka i njihovih zastupnika u Parlamentu bili intenzivni i za vrijeme trajanja sjednice. Bili su to zadnji pokušaji da se spasi jedinstvo “šestorke”. No, da u odnosima “petorke” i SDA dosta toga ne štima pokazala je i rasprava o nekoliko drugih zakona koji su također dio dogovora vladajuće koalicije, a tiču se financiranja i mjera štednje. Uz dopune Zakona o službi u OS BiH, posebno zanimljiv zastupnicima za raspravu bio je prijedlog izmjena Zakona o plaćanja i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa da uz službenike plaća za 4,5 posto bude umanjena i dužnosnicima. Zastupnici SDA su se protivili razmatranju ovih zakona po žurnom postupku.U raspravi o proračunu zastupnici SDA izrazili su sumnju da je predloženi proračun rezultat dogovora SNSD-a i SDP-a BiH „na štetu države BiH“.