Protesti u Berlinu zbog poskupljenja: Zabrinjavajući su uslovi života

HomeVijestiGlobus

Protesti u Berlinu zbog poskupljenja: Zabrinjavajući su uslovi života

Njemačka: Vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

U Berlinu su jučer, 16. oktobra, održani protesti zbog kontinuiranog poskupljenja potrepština. Nekoliko stotina demonstranata, okupljeni ispred državnih institucija, poručili su da su zabrinjavajući uslovi u kojima ljudi žive.

Stopa inflacije u Njemačkoj iznosi 8,9 posto i najviša je u posljednjih 50 godina. Vlast je pozvana da odmah pomogne siromašnima te da se svom stanovništvu omogući, kako je navedeno, zdrava hrana. Osim toga, zatraženo je da se građanima omogući da mogu plaćati stanarinu i da se više finansijski podrže oni koji imaju niske prihode.

Predsjednik Mreže za podršku siromašnima Michael Stiefel je ukazao da njemačko društvo postaje sve više podijeljeno. Istraživanjem osiguravajućeg društva R+V Versicherung je utvrđeno da su građani najviše zabrinuti zbog rasta egzistencijalnih troškova. To znači i to da mnogi Nijemci ne mogu platiti stanarinu, prenosi Euronews.

Protesti su jučer održani i širom Francuske, također zbog rasta životnih troškova. Protesti su uslijedili nakon nestašice goriva. Proteste je organizovala opoziciona ljevičarska stranka Nepokorena Francuska na čijem je čelu Jean-Luc Melenchon koji je u posljednja dva izborna ciklusa bio kandidat za predsjednika.

U Parizu su se sukobili demonstranti i policija koja je upotrijebila i suzavac. Organizatori protesta u Parizu tvrde da je prisustvovalo 140.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo 30.000 građana.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0